Вълшебната красота на пещерите

На нашата планета има огромно количество пещери, но сред тях има такива, чиято красота направо спират дъха.

 

 

 

Ханг Сон Дунг          

Пещерата се намира във Виетнам и е най-голямата в света. През 2009-а група британски спелеолози под ръководството на Хауърд Лимбърт изследват Ханг Сон Дунг и тя веднага попада в Книгата на рекордите на Гинес.

Тхамлод

Изпълнената с красиви сталактити и сталакмити Тхамлод е дом за стотици хиляди малки тихоокеански птици, наречени бързолети, които са се приспособили за живот в пещерата.

Бату

Карстовите пещери Бату се намират на около 10 км от град Куала Лумпур в Малайзия. В тях са разположени индуистки светилища, посветени на бог Муруган.

Пещерата на светулките

Пещерата на светулките е едно от най-прочутите места в Нова Зеландия. Основната й забележителност са стотиците светещи ларви на гъбни комари, които покриват свода на пещерата. Гледката напомня звездно небе.

Мраморните пещери

Мраморните пещери или Мраморната катедрала е основната атракция на езерото Лаго Дженерал Карера в Чили. Това необичайно място е едно от най-посещаваните в Патагония. Лабиринтът от красиви пещери е разположен в алпийско езеро на полуостров от варовик.

Плажът с пещерите

Португалското градче Алгарве се гордее с изключително живописен плаж, украсен с лабиринти от пещери.

Вахтнайокутъл

Вахтнайокутъл е най-големият ледник в Европа. Площта му е 8300 кв. километра. Средната дебелина на леда е 500 метра. В южната част на ледника Вахтнайокутъл има красиви ледени пещери.

Прая Након

Пещерата Прая Након се намира в южната част на полуостров Тайланд, в националния парк Khao Sam Roi Yot. Всъщност това не е пещера, а огромна долина, която е 65 м дълбока и 50 м широка, с надвиснали стени, покрити с растения и сталактити. Вътре в долината има павилион, изграден специално за посещението на крал Рама Пети през 1896-а. Той посетил мястото на път за летния си дворец в Банкок.

Пещерата на тръстиковата флейта

Фантастично живописната Пещера на тръстиковата флейта е най-голямата и най-красивата от карстовите пещери на Гуйлин, Китай. Благодарение на уникалното осветление и отражението в подземното езеро, се създава магично усещане за случващото се.