Джордж Флойд: Протести, аутопсия и справедливост

Преди броени дни американската история бе белязана завинаги от нова дата – 25-ти май, понеделник. След като 46-годишен афроамериканец бе задушен от белия полицейски служител Дерек Шовин, спокойствието и мирът в Съединените щати бяха нарушени от множество протести, размирици и бунтове.  В търсенето на справедливост се включиха и множество звезди като Тейлър Суифт, Бионсе, Риана и Селена Гомес. Ето за какво става дума:

 

Ябълката на раздора

Злочестият инцидент се разиграва пред магазин за хранителни стоки в минеаполския квартал Паудърхорн, щата Минесота, след като собствениците сигнализират в полицията за съмнителна фалшива банкнота от 20 долара. Обвиняем е Джордж Флойд, който според очевидци, влязъл в магазина, разплатил се с въпросната купюра, бидейки във видимо нетрезво състояние. Органите на реда пристигат и задържат чернокожия мъж; по време на ареста полицаят Дерек Шовин притискал с коляното си врата на заподозрения. Последните думи на жертвата – записани от случаен минувач минути преди да издъхне – били: „Моля ви! Не мога да дишам! Не ме убивайте!“.

Джордж Флойд.

Видеото светкавично обиколи всички медии, на следващия ден замесените полицаи бяха уволнени, а предполагаемият убиец бе задържан четири дни по-късно. Инцидентът, за съжаление, вкара Щатите в гражданска война – от мирни манифестации и призиви за справедливост, и спиране на расизма, се стигна до подпалването на няколко полицейски участъка, щурмуването на магазини и масови арести на демонстранти.

Холивуд се намесва

Към протестиращите, разбира се, се присъединиха и множество знаменитости. Някои от тях, например Бионсе, използваха профилите си в социалната мрежа, за да поискат не само по-справедливо наказание за виновните, но и спиране на расовата дискриминация. Певицата създаде и рекламира петиция, в която се настоява за обвиняване на всичките служители на реда, присъствали на задържането на Джордж Флойд, в умишлено убийство и за възможно най-строги присъди. До този момент инициативата ѝ е събрала над хиляда подписа.

Други колеги на Бионсе, като Риана и Селена Гомес, възроптаха срещу първоначалните съдебни решения чрез туитове в мрежата, а Мадона и френският футболист Килиан Мбапе създадоха и популяризираха хаштага #JusticeForGeorge .

Някои от противниците на президента Доналд Тръмп използваха умело създадената ситуация, за да го атакуват директно в социалните мрежи: „След като подпалихте цялото си президентство с огъня на надмощието на белите и расизма, Вие имате наглостта да се докоснете до моралното превъзходство, преди да започнете да заплашвате с насилие? „Когато се постави начало на плячкосването, стрелбата започва“ ??? Ще ви победим на изборите през ноември.“ – гласи гневното послание на певицата Тейлър Суифт в Туитър.

Впрочем, не е тайна, че от доста време насам, Холивуд започна активно да се намесва в предстоящите изборни кампании и политиката на страната.

Причина за смъртта

Въпреки че на видеокадрите ясно се вижда, как Дерек Шовин продължава да притиска с коляното си врата на Джордж Флойд, който междувременно е спрял да мърда, мнозина все още вярват, че причината за смъртта е друга. Според предварителния доклад и резултатите на официалната аутопсия „не са намерени физически доказателства за диагностицираната смърт, предизвикана от травматична асфиксия (липса на кислород) или удушаване“. Вместо това се смята, че Флойд е починал от „комбинирания ефект от задържането му, първоначалните му здравословни проблеми (коронарна артериална болест и хипертонична болест на сърцето) и потенциалното наличие на упойващи вещества“.

Опечаленото семейство на Джордж Флойд.

Въпреки резултатите, адвокатите на семейството на починалия обявиха, че то е поискало да се извърши независима аутопсия. Окръжната прокуратура на Хенепин (бившата работа на четиримата арестувани полицаи), която също търси истината, направи собствено изследване на трупа. Двете страни стигнаха до общото съгласие, че афроамериканецът е бил убит, но мненията им за причината на смъртта се различават:

  • Според независимата експертиза, инициирана от семейството, жертвата е починала от „задушаване от продължителен натиск“, докато вратът и гърбът ѝ са били затиснати от Дрек Шовин. Натискът е прекъснал притока на кръв към мозъка. Здравословните проблеми, свързани със сърцето на починалия, не са основен фактор.

 

  • Лекарят патолог от Окръжната прокуратура заяви, че причината е кардиопулмонален арест (внезапно прекъсване на спонтанната дихателна и сърдечна дейност), което означава, че сърцето и дишането на Флойд са спрели. Сърдечно-съдовите заболявания също са допринесли за фаталния край, асфиксията не се споменава никъде.

Независимо дали причината е задушаване или проблеми със сърцето, става дума за убийство, извършено от друг човек. Джордж Флойд вече го няма, така че имат ли подробностите някакво съществено значение.“ – сподели пред CNN Антонио Романучи, единият от адвокатите на семейството.

Дерек Шовин.

Впоследствие Дерек Шовин бе обвинен в убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Въпреки че тримата колеги на Шовин не бяха обвинени, а само бяха уволнени, Романучи поиска и те да бъдат осъдени: „те знаеха идеално, че действията им могат да причинят смърт“.

Бившият полицай е преместен временно в един от най-защитените затвори на държавата до 8-ми юни, за когато е пренасрочено делото срещу него

Близките описват Джордж Флойд като „добродушен великан“, който бил съкратен заради пандемията от коронавирус. Отраснал в Хюстън, Тексас, той заминава за Минеаполис в търсенето на нова работа, за да изхранва семейството си.

И така, докато все още се изясняват истинската причина за смъртта на чернокожия мъж и виновността на предполагаемия му убиец, привидно затихналите проблеми на американското общество продължават да обхващат цялата държава и да я разединяват. А на нас ни остава само да се надяваме истината да бъде открита, правдата да възтържествува и Темида да произнесе своята финална и справедлива присъда.