„Абагар“ – първото българско издателство в Северна Македония

Прекрасна новина за нас и нашите сънародници в Република Северна Македония. Преди дни в Куманово – след близо 77 години – бе открита първата българска книгопечатница. Ето за какво става дума:

 

Преди време ви разказахме за подвизите на сънародника ни Виктор Стоянов, който е взел присърце каузата за пробуждането на българския дух и родовата памет в съседката ни. Успехите му сякаш нямат край: печатането на оригиналния труд на братя Миладинови, разпространяването на български исторически и литературни книги в Северна Македония, основаването на фондация „Македония“, поддържането на български паметници, учредяването на българска партия. Все неща, които са явно непосилни за българските власти…

Виктор Стоянов.

В този ред на мисли, преди няколко дни господин Стоянов успя даже да открие и първата българска печатница от Втората световна война насам. Новината бе съобщена лично от него в официалната страница на „Фондация Македония“ във Facebook. Тя се намира в град Куманово и носи името „Абагар“. Ако името ви звучи познато, това е, защото така се казва първата българска печатна книга на новобългарски език. Тя била отпечатана през 1651 г. в Рим от българския никополски католически епископ Филип Станиславов (1608-1674).

Страници от „Абагар“.

Първата книга, на която ѝ предстои да излезе от печат, с международния ISBN код (международен стандартен номер на книга), е „Бялата книга“, засягаща езиковия спор между Република България и Република Северна Македония.

„Живи и здрави да сме, ще издадем много книги на книжовен български език, както и на регионалната езикова норма на българския език, която е официална в Република Северна Македония. „Фондация Македония“ – едно общество в две държави!“ – съобщава българският родолюбец.

Изглед от град Куманово.

Впрочем, първоначалното желано име – „Черноризец Храбър“ – е отхвърлено от Скопие.

„Фондация Македония” се финансира от даренията на родолюбиви българи от цял свят. На интернет страницата на фондацията може да разберете как и вие можете да се включите в благородната кампания –  www.foundationmacedonia.com .