В Русе римските къщи никнат като гъби

Преди броени в крайдунавския град бяха открити още ценни артефакти от римско време. Ето за какво иде реч:

 

 

За любителите на историята, а и тези, които са внимавали повече в часовете по история, е известно, че днешният български град Русе е наследник на римския Сексагинта Приста. Затова не е чудно, че ден след ден в населеното място се откриват все повече артефакти от времето на Римската империя.

Останки от римски саркофаг, намиращ се в Сексагинта Приста.

Така преди броени дни археолози се натъкват на останките на минимум три римски дома, разполжожени под частен имот, намиращ се в непосредствена близост до римската крепост „Сексагинта Приста“. Според археологът Върбин Върбанов до този момент са открити множество монети, фибули, брусове и тежести за стан, датиращи от IV-V в. сл. Христа.

Част от новооткритите римски къщи.

В интерес на истината, още през 2007-а специално създадена комисия очертава предполагаемите граници на някогашния римски кастел. Затова не е чудно, че археолозите са вече доста добре подготвени затова, какво да очакват при по-нататъшни проучвания. Очакванията им са не след дълго да достигнат и до пластове от II-III в. сл. Христа. За съжаление, част от римските къщи са били разрушени при строежа на въпросната модерна улица „Одрин“ през 60-те на миналия век.