Изложба „Възраждане“ – за допринасящите за бъдещите поколения

 „Възраждане“ – така се нарича най-новата изложба на Диана Дезир, която бе открита вчера, 15 април, в културния клуб на Съюза на българските журналисти.

Диана Дезир е творческият псевдоним на Диана Здравкова Димитрова – Ривера. Родена е през 1982 г. в Дупница. През 2003 г. завършва педагогика на изобразителното изкуство и труд и техника в Педагогическия колеж „Св. Иван Рилски“ в Дупница, който е клон на Техническия университет в София, където тя продължава образованието си в специалност „Инженерен дизайн“.

Годината 2012- а преломна за нея – тогава тя решава да се посвети на работата с четките и платната, защото открива, че това е нейното призвание.

За читателите на Banker Special Диана Дезир разказа повече подробности за изложбата си.

„Когато бях на 13 години моя приятелка ми подари парфюм. Казваше се „Дезир“ – на френски тази дума означава „желание“ и имаше невероятно благоухание, което съм запомнила и до днес.

След като 20 години по-късно започнах да рисувам интензивно, реших, че това ще бъде моят псевдоним. Причината е асоциацията, която имам с този аромат и с превода на думата – „дезир“. За мен това е желание за израстване, за градеж, за хубавите неща в живота.“

На въпрос дали в картините си Диана Дезир влага някакви скрити, съкровени желания, художничката призна:

„Аз не разказвам картините си – те са плод на интуиция, на временни усещания и пориви. Раждат се в един божествен миг – така наричам времето, през което творя. Нямам конкретна мисъл, насочена към дадена творба. Не скицирам, не ги очертавам.

Важното е после картините ми да говорят на зрителя и мисля, че те са достатъчно комуникативни, след като провокират въпроси. Всеки вижда в картините онова, което носи в себе си.

Картините ми идват с имената си. Получава се много хубава симбиоза между заглавието и картината, но на тази изложба те са изложени без тях, защото предпочитам зрителят да бъде отворен към творбата, а после да види наименованието и да разбере дали има съответствие с онова, което е усетил.

В текущата изложба имам картини от 2020 г., от 2021 г. и от 2022 година. Истината е, че на мен пандемията ми се отрази благотворно, тъй като обичам уединението. По време на пандемията вдъхновението ми не е секвало. Даже напротив. Разтърсващите времена стимулират творците да бъдат по-плодовити.

Така е и в музиката, и в поезията. Като цяло ме вдъхновява всеки творец, който е борбен и е допринесъл за бъдещето на следващите поколения. Онзи творец, който е умрял, за да живее вечно. Защото, когато осъзнаем, че сме едно цяло и никой не е дошъл да живее само за себе си, а да се раздава за цялото, тогава и неговият живот си е струвал да се живее.“

А на въпрос защо художничката е избрала да облече носия за откриването на изложбата си, Диана Дезир призна:

„Както ние творците се изразяваме – духът ни води в правилното време, на правилното място. Случайно видях тази носия на една витрина и реших, че ще си пасва идеално на изложбата. Тя е озаглавена „Възраждане“, а в българските традиции носиите носят в себе си една космическа съкровеност, съчетана с порива за пробуждане, за нов живот“.