В Нощта на музеите само в София се включват 62 културни центъра

Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с международния ден на музеите – 18 май, което прави програмите в отделните културни институции у нас още по-интересни.

Тази събота (18 май) над 100 културни институции в страната ще приемат с вход „свободен“ и след залез слънце, а на някои места дори до полунощ. Така България ще се включи към инициативата „Европейска Нощ на музеите“, организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата.
Само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа, като българските музеи и галерии се включват още в първото й издание, подкрепяйки идеята й да се достигне до по-широк кръг от хора.

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива е изготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата. Тя включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, във всичките общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната. Цялата програма може да видите на линка, публикуван на сайта на Министерството на културата.

Само в София в инициативата се включват 62 културни центъра. Тяхната програма може да видите ТУК.

Ето някои акценти:

Френският институт в България ще отвори вратите на медиатеката на площад “Славейков” между 16:00 и 20:00 ч., за да ви върне в сърцето на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, която ще ви накара да танцувате виртуално в замъка Версай. Вход свободен с предварително записване: https://forms.gle/XDrgk6nTzYgi4swEA

По същото време, в 19:00 ч. в зала „Славейков“, по случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж, ще има специална вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с късометражните филми „Атлетикус“ и култовия филм „Трио Белвил“.

По време на събитието, за удобство на посетителите, ще има специална атракционна ретро линия, организирана от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, съвместно със „Столичен автотранспорт“ ЕАД и Икарус 260 и 250 България. Линията ще се обслужва от възстановените модели Mercedes-Benz O305G, Чавдар 130, Икарус 280 и Икарус 260 и ще свързва музеите в централната градска част с Национален политехнически музей, музей „Земята и хората“ и Национален исторически музей. Автобусите ще тръгват на всеки 20 минути във времето между 18 и 0:30 часа.

В София, в Софийската градска художествена галерия от 18.00 до 23.30 часа може да разгледате изложбите “Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението” – в зала 1 и 2, а във филиала, в галерия „Васка Емануилова“, на бул. “Янко Сакъзов” 15, (на гърба на парка „Ген. Вл. Заимов”) от 18.00 до 23.30 часа може да разгледате постоянната експозиция: скулптури Васка Емануилова, както и изложбата „Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите“.

В друг филиал – в галерия-музей “Дечко Узунов” на бул. „Драган Цанков” 24 отново от 18:00 до 23:30 часа може да разгледате изложбата “Дечко Узунов. Светско монументално изкуство. 125 години от рождението на художника”.

В Националния политехнически музей на ул. „Опълченска“ № 66 от 18.00 ч. до 22.30 часа може да разгледате изложбата: “310 години пишеща машина“ (визуална история) и “Полифония и Техника. Динамичен диалог“.

В Пловдив от 19.00 часа в клуб “Фарго” истории за Пловдив ще ви разкажат представители на Регионалния археологически музей, на Регионалния исторически музей и на катедра “История и археология” на Пловдивския университет и на Общинския институт “Старинен Пловдив”.

Калоян Даяров, който е екскурзовод в Регионалния археологически музей – Пловдив, ще ви изнесе лекция на тема „Ние, археолозите“. Историкът Теодора Георгиева от Пловдивския университет ще ви разкаже за Средновековния Филипопол и за неговия етно-религиозен облик.

Калоян Станчев, който е уредник в Регионалния исторически музей – Пловдив, ще изнесе лекция на тема “Осъществяване на идеята за музей на Съединението”. Той е внук на Димитър Станчев – човекът, създал експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ и продължава традициите му.

Валя Ангелова, уредник на къщата на д-р Стоян Чомаков с постоянна експозиция на Златю Бояджиев, ще ви разкаже за големия български художник.

В Бургас – в Регионалния исторически музей от 18.00 часа до полунощ може да присъствате на ателие – демонстрация на технология за реставриране на архивни документи, с гост – Тина Господинова, реставратор в отдел ,,Държавен архив“ Бургас. Отново от 18.00 часа е специалното събитие – откриване на изложба с цветни пана на орхидеите в България.

Не пропускайте и изложбата и представянето на книгата „Стария Бургас през погледа на д-р Мелконян“. Ще има и кулинарна демонстрация в етнокухнята на музея отново от 18.00 часа, а от 18.30 часа е концертът на духовия оркестър – Бургас.

Във Варна водещото събитие в Нощта на музеите и галериите е официалният старт на летния туристически сезон, който ще бъде даден с концерт-спектакъл “И лятото дойде” в Морската градина, от 19 часа. В него ще участват популярни български изпълнители, DJ и симфоничен оркестър.

Други акценти в програмата са традиционният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили от 18.00 часа във Военноморския музей, изложбата “Ордените на 8-ми Пехотен приморски полк” в Музей на Възраждането, от 20.00 часа – откриването на изложбата “Емоционална декомпресия” в Дома на архитекта. В ГХГ “Борис Георгиев” освен постоянната експозиция посетителите ще могат да видят и пет гостуващи изложби.


В Стара Загора, в Художествената галерия на бул. “Руски“ № 27 от 19.35 часа ще е концертът на детско-юношеския народен хор „Жарава“ при читалище „Родина – 1860“, от 20.00 часа – ще пеят талантите от вокална студия „Усмивки”, от 20.30 часа започва „Little pictures of life” – авторски проект на композитора и пианист Милен Кукошаров с участието на Кристиян Чернев (виолончело); от 21.30 часа е концертът „Мoon river” концерт в изпълнение на Борис Тасков – вокал и Трио „Арте плюс” – Мануела Манолова (пиано), Кейко Танака (флейта) и Милена Иванова (цигулка).

В Благоевград, в Регионалния исторически музей от 18.00 часа се открива изложбата „Турция в сърцето ми“ – с фотографии от любими дестинации на пътешественика и писател Симана Марковска. От 19.30 часа ще бъдат връчени грамоти на сътрудници, партньори и съмишленици на РИМ – Благоевград, а от 20.30 часа ще бъде открита гостуващата постерна изложба „Хр. Г. Данов“ от пловдивската къща-музей „Христо Г. Данов“.

В Русе, в Регионалния исторически музей, от 18.30 часа, в зала “Духовност”, ще има презентация, посветена на Ивановските скални църкви, после от 20.00 часа ще може да чуете „Музикални етюди“ – изпълнения на ученици от китарните класове на НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, от 21.30 ч. на тема “Дракус в музея – ужас, мистерии, фентъзи” ще говори писателят Явор Цанев и уредникът на музея – Владислав Атанасов, а от 22.35 часа е театралният пърформанс „Текстът в криво огледало“ – театрален пърформънс на Деведжиев и куклените приятели.

В Монтана, в художествената галерия “Кирил Петров” тази вечер в 19.30 часа ще бъдат открити две изложби. Фотодокументалната изложба “Потъналото наследство” е изготвена от авторски колектив към БАН, с научен ръководител гл. ас. д-р Лина Гергова. Тя съдържа силно въздействащи снимки на това което е останало от села, след като сградите в тях са били залети от новопостроени язовири в социалистическа България. Сред тях е и заличеното от списъка на населените места в България – село Живовци, потънало под водите на язовир “Огоста”.

Гостите ще могат да разгледате камерна изложба с артефакти от Живовци, съхранявани във фондовете на историческия музей в Монтана. Всичко това ще се случи на фона на изпълнение на класически произведения на пиано от Любомира Илиева, възпитаничка на Школата по изкуства “Добри Христов”.

В Троян от рано сутринта до късно вечерта за посетители ще бъдат отворени Музеят на занаятите, Конака и галерия “Серякова къща”. От 17.40 ч. на посетители в Конака ще бъде изнесена лекцията„Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“. В 19 ч. в галерия “Серякова къща” започва “Вечер, посветена на Сандро Ботичели”, а след това е предвиден и джаз концерт.