В Австралия издигат най-високата дървена кула

В Западна Австралия скоро може да се появи най-високата дървена кула в света.

Това става факт, след като властите в Пърт дадоха зелена светлина на плановете за изграждане на “хибридна” кула с височина 191.2 метра, изградена от масивна дървесина.
Предложението за проекта бе одобрено от организацията “Metro Inner-South Joint Development Assessment Panel” (JDAP) със седалище в Пърт. Зад идеята стои Grange Development. Компанията ще изгради небостъргач, наречен сградата C6, която ще се издига почти два пъти по-високо от досегашния рекордьор.


Разработчиците твърдят, че 42% от бъдещата кула ще бъдат изградени от дървен материал, а колоните и ядрото ще бъдат изработени от стоманобетон.
Когато бъде завършена, тази кула ще надмине най-високата подобна конструкция в света. Това е дървено-бетонната хибридна сграда – кулата Ascent в Милуоки, Уисконсин, която е на 25 етажа и с височина 86 метра, по данни на Съвета за високи сгради и градски местообитания. Планираната за построяване структура, разположена на улица “Чарлз” в Южен Пърт, ще бъде по-висока и от друга хибридна дървена сграда, наречена Atlassian в Сидни, която също ще е по-висока от Ascent, но все още не е завършена.

Attlasian

Подобно на Atlassian, предложената кула C6 ще комбинира греди от ламиниран дървен материал със стоманен екзоскелет, който ще поддържа конструкцията.
Според Grange Development 50-етажната кула ще бъде с над 200 апартамента и ще бъде първата жилищна сграда в Западна Австралия с отрицателни въглеродни емисии.
“Целта на C6 е ясна – да насочи вниманието на всички към по-осъзнато отношение към климатичните промени”- заяви директорът на Grange Development Джеймс Дибъл в прессъобщение.

В кулата ще бъдат използвани 7 400 кубически метра дървен материал, добит от 600 дървета.
“Не можем да отглеждаме бетон”, посочва Дибъл в предложението, представено пред властите в Пърт, като нарича плана “нов проект с отворени източници, който използва хибридна строителна методология за компенсиране на въглеродните емисии в рамките на застроената ни среда, тъй като строителството е най-голямата причина за изменението на климата”.
“Това е нашата възможност да заявим, че наистина ни е грижа – както за жилищната криза пред нас, така и за климатичната криза, за която, като индустрия, правим твърде малко”, добавя Дибъл.
Освен използването на дървен материал ще има и други екологични елементи – градина на покрива, градска ферма и достъп на жителите до 80 нови електрически автомобили Tesla Model 3.

Филип Олдфийлд, доцент по архитектура в Университета на Нов Южен Уелс по застроена среда, заяви пред CNN, че според него проектът има “силни екологични качества”.

“Обикновено строим високи сгради от стомана и бетон. Производството на цимент е отговорно за 8% от всички емисии на CO2. Така, заменяйки бетона и стоманата с биоматериал като дървесината, ще намалим значително въздействието на сградата върху околната среда”, обяснява Олдфийлд.

Филип Олдфийлд

Той обаче е скептичен по отношение на някои от другите твърдения на строителя.
“Не приемам идеята, че сградата е въглеродно негативна”, споделя Олдфийлд. “Единственият начин за въглеродна отрицателност е, ако сградата съдържа повече въглерод в дървения материал, отколкото се отделя от другите материали. Това вероятно е възможно, но винаги ще бъде временно.”
Въпреки това Олдфийлд е оптимист по отношение на нарастващото използване на дървен материал в строителството.
“Като цяло смятам, че това е голяма стъпка напред”, подчертава той и добавя, че трябва да строим много повече сгради от дървен материал.