“Саграда Фамилия” – още по-близо до завършването си

Почти вече няма човек на Земята, който да не е чувал поне веднъж за архитектурния шедьовър на Гауди, който в продължение на 140 години все още се строи. Ала преди брони дни се разбра, че завършекът на величествената сграда е по-близо от всякога. Ето за какво става дума:

 

По данни на CNN en español, когато шестата и последна централна кула бъде готова след три години, строителството на църквата, започнало през далечната 1882 г., официално ще приключи.

„Саграда Фамилия“ в строеж.

Да припомним, че проектът е бил ръководен лично от известния каталонски архитект Антони Гауди, според чиито планове монументалната структура трябва да разполага с 18 огромни вретеновидни кули, всяка от които символизира различна библейска фигура: дванадесетте апостола, четиримата евангелисти, Дева Мария и Иисус Христос. За съжаление, архитектът не успява да види завършека на величествения си проект, тъй като на 7-ми юни 1926-а е блъснат от трамвай; по-късно състоянието му се влошава в болницата и той умира три дни по-късно.

Осветените кули на Лука и Марк.

И така, неотдавна кулата на евангелист Матей най-накрая се сдоби със скулптурна част, като ден по-късно тази на евангелист Йоан бе увенчана с фигурата на орел: „Четирите кули на евангелистите са завършени. Скоро ще отпразнуваме този крайъгълен камък на строителството.” – пише в официалната страница на катедралата във Facebook.

До този момент недовършена остава само кулата на Иисус Христос; тя ще бъде висока 172.5 м и увековечена със 17-метров четирираменен кръст. По този начин, когато барселонският храм бъде напълно готов, той ще се превърне в най-високият в света, изпреварвайки Улмската катедрала в Германия.