Увеличават се измамите при продажба на билети за концерти на Тейлър Суифт и за Олимпийските игри

Двете най-големи онлайн измами, с които тази година могат да се сблъскат британците, а и не само те, са фалшиви билети за Олимпийските игри и за концерти на Тейлър Суифт, предупреждават от UK Finance.

Банковата група отчете, че броят на хората, подмамени да си направят романтични подаръци – билети за концерт на изпълнителката – личност на годината за 2023 година, или за мач на любимия отбор, е скочил до нови върхове през изминалата 2023 година, съобщи Би Би Си.

В годишния доклад на групата, посветен на измамите, се посочва, че престъпниците са откраднали 1.17 млрд. паунда през 2023 година.

Но британските финансисти предупреждават, че злоупотребата с онлайн платформи продължава да прави хората уязвими. Те призовават технологичните компании да положат повече усилия, за да помогнат за спирането на измамите.

Миналата година потребителите са загубили 86 млн. паунда, плащайки за покупки или събития, които никога не са получили или на които не са присъствали, защото не са се състояли, посочват от UK Finance.

Това е с 28% повече от 2022 година. Като цяло миналата година е имало повече от 156 000 случая на измамени в сравнение с 2022-а. “Всяка година наблюдаваме цикъл от измами, които се променят във времето”, споделя Бен Доналдсън, управляващ директор на отдела за икономически престъпления в UK Finance.

През април “Lloyds Bank” разкри, че феновете на Суифт са загубили общо 1 млн. паунда заради продажби на билети ментета преди британската част от турнето й, която започва през юли. Над 600 клиенти на банката са съобщили за подобни измами.

Британските финансисти предупредиха, че измамниците често убеждават жертвите да плащат за стоките по банков път, вместо да ползват за целта официалния сайт.

“Билети за големи събития като Олимпийските игри, за Фестивала в Гластънбъри или за концертите на Тейлър Суифт се разпродават бързо и хората често търсят в интернет по-добри оферти”, обясняват финансистите.

“Престъпниците се възползват от голямото търсене, за да мамят”, предупреждава Анди Макдоналд от UK Finance. В годишния доклад на UK Finance се отчита известен напредък в борбата с онлайн измамите, които са най-разпространеното престъпление в Обединеното кралство и се увеличиха по време на пандемията.
В същия доклад за 2023 г. се посочва, че общият брой на случаите е спаднал с 1% от 2022 г. до приблизително 2.97 млн. случая, като по-голямата част от измамите са при плащане с карта.

В доклада се казва, че загубите, дължащи се на неоторизирани трансакции, са намалели с 3% до 708.7 млн. паунда през 2023 година. Смята се, че този спад се дължи на подобрените практики за проверка на клиентите.

От UK Finance обявяват, че на 7 октомври 2024 г. ще влязат в сила нови разпоредби, според които доставчиците на платежни услуги в Обединеното кралство ще трябва да възстановяват суми на клиенти, станали жертва на измама при плащане. Но има и изключения от това правило.

“С промяната на правилата за възстановяване на разходите рискуваме още повече пари да попаднат в ръцете на престъпниците, освен ако технологичният и телекомуникационният сектор не предприемат подходящи действия за спиране на измамите, които се разпространяват в техните платформи и мрежи”, подчертава Доналдсън от UK Finance.

Как да откриете и избегнете измама
Направете проучване на компанията, от която купувате. Извършвайте покупката на билети само от мястото на събитието, от организатора (като Live Nation), от официален агент (като Ticketmaster) или от добре познат и реномиран сайт за продажба на билети.

Търсачките като Google не винаги са най-сигурното място, тъй като неоторизираните прекупвачи на билети могат да си проправят път до първите места в списъците с реклами. Обърнете внимание на логото STAR – това означава, че продавачът е член на “Society of Ticket Agents and Retailers” (Дружество на билетните агенти и търговци на дребно) и че компанията е подписала споразумение за спазване на строги стандарти.

Избягвайте да плащате за билети по банков път, особено ако купувате от непознат човек. Кредитната карта или платежните услуги като PayPal ви дават по-голям шанс да си възстановите парите, ако станете жертва на измама.

Бъдете предпазливи по отношение на нежелани имейли, текстови съобщения или реклами, предлагащи изключително добри оферти за билети – много е вероятно подобни оферти да са твърде добри, за да са истина.