Учените предупреждават: многото работа е вредна за здравето!

Британски учени стигнаха до заключението, че най-добрият вариант за поддържане на психичното здраве е да се работи само по един ден в седмицата. Тезата на експертите е, че да не работиш е лошо, но същевременно и многото работа е вредна. Списанието „Социални науки и медицина“ публикува изследване на учени от университетите в Кеймбридж и Салфорд, в което те констатират, че работата за повече от осем часа на ден не се отразява добре на човешкото здраве.

 

Проучванията показват, че най-ефективната схема за поддържане на психичното здраве е един работен ден в седмицата, съобщи Bloomberg. Изданието отбелязва, че в този режим рискът от проблеми с психичното здраве намалява с 30%. Препоръчителната доза работа за поддържане на състояние на благополучие отчита ръста на автоматизацията на работните потоци, който може да доведе до намаляване на работното време и като цяло до преразпределение на служебните отговорности.

 

 

Британските учени са използвали данни от групово проучване, проведено сред повече от 70 000 жители на Обединеното кралство в периода от 2009 до 2018 година, за да разберат как промените в работния график са свързани с психичното здраве и удовлетворението от живота. Водещите фактори, взети под внимание, са били възрастта, наличието на деца и съответно колко са на брой, хронични заболявания и семейни доходи. Изследователите са стигнали до заключението, че при наличието на добре платена работа оптимално за психичното здраве е да се изпълняват задължения само един ден седмично.

Имаме насоки за ефективна доза за всичко – от витамин С до няколко часа сън, за да ни помогне да се чувстваме по-добре, но въпросът за ефективното количество платена работа се повдига за първи път,“ коментира съавторът на изследването д-р Брендън Бурчел, социолог от университета в Кеймбридж.

Ние знаем, че безработицата често вреди на благосъстоянието на хората, което се отразява отрицателно върху тяхната персоналност, статута им, разпределението на времето и чувството за колективна принадлежност. Вече имаме представа каква продължителност от платена работа е необходима, за да извлечем психосоциални ползи от работния процес. И се оказва, че това количество е доста малко,“ твърдят британските учени.

 

 

Дискусиите за работните графици по отношение на автоматизацията продължават от дълго време. Мнозина твърдят, че работното време трябва да бъде намалено, въпреки че повечето учени и експерти са убедени, че е невъзможно да се откаже напълно работата на трудоспособното население.

През следващите няколко десетилетия ще можем да наблюдаваме как изкуственият интелект и роботиката започват да изпълняват по-голямата част от платената работа, която понастоящем се изпълнява от хора, „отбелязва Дейга Камерейд, съавтор на изследването в Salford University. „Трябва да се направи преразпределение на работното време, така че всеки да може да съхрани психичното си здраве на работното място, дори ако това означава, че всички ние ще работим много по-малко. Нашите констатации са важна стъпка в посока на мислите за това, какъв е минималният размер на платената работа, от която хората могат да се нуждаят в бъдеще, когато има по-малко работа,“ допълва Камерейд.

Предложенията на учените са да се въведат петдневен уикенд, работа само по два часа на ден или увеличаване на годишния отпуск от няколко седмици на няколко месеца.