Украинската Stefania – победител на „Евровизия“ 2022

Песента на Kalush Orchestra – Stefania спечели международния песенен конкурс „Евровизия“ 2022 в Торино. При първата част от гласуването от страна на националните журита като победител бе определена песента на Великобритания – Space man („Космонавт“) на звездата в ТикТок Сам Райдър.

Но зрителският вот, добавен към този на журитата, отреди на Stefania първо място, а на Space man – второ.

За Великобритания това е най-добрият резултат за страната от 1998 г. насам. Бившият строителен работник Сам Райдър се открои с баладата си, която, според критици, много напомня на класическия британски рок и поп на „Куийн“ и Елтън Джон.

Второто му място слага край на негативната тенденция – Великобритания да се представя слабо на „Евровизия“, имайки предвид, че и през 2019 г., и през 2021 г. тя бе на последно място.

Сам Райдър.

„Следващата година Великобритания ще бъде сила“ – обеща развълнуван Сам Райдър.

На трето място бе поставена песента на Испания – SloMo на Chanel, на четвърто – Швеция с Hold Me Closer на Cordelia Jakobs и на пето – Сърбия с In Corpore Sano на Konstrakta.

Песента фаворит на украинската хип-хоп група Kalush Orchestra е била първоначално посветена на майката на рапъра в групата – Олег Псюк  – Стефания. Но после, на фона на руската инвазия, се представя като сплотяващ вик за Украйна.

Тя представлява уникална комбинация от стари украински народни мелодии, флейта и съвременни рап и хип-хоп бийтове. Текстът й, в който става дума за „разбити пътища“, сякаш описва опустошението, наблюдаващо се в Украйна днес.

„Полето разцъфва, а ти посивяваш. Изпей ми приспивна песен, мамо. Искам да чуя дума на родния език“ – пеят от Kalush Orchestra.

Тази песен е своеобразна ода за майката, която „ме разтърси, зададе ми ритъма, а вероятно и силата на волята. Не ми взе, а ми даде. Може би знаеше много повече неща от Соломон и заради това винаги ще върви до теб по разбити пътища“.

„След като започна войната, думите на песента се натовариха с допълнително значение и образът на майката се превърна в родината Украйна“ – обяснява Псюк.

От друга страна, независимо от качествата на песента, трябва да се имат предвид и правилата за гласуване на зрителите. Всеки има право да даде своя вот, за която песен си поиска, но не и за тази, която представлява страната, на чиято територия се намира.

Имайки предвид, че заради войната в Украйна, над 6 млн. души са напуснали страната си, може да се очаква, че немалка част от тях са подкрепили своите сънародници от групата Kalush Orchestra, получили специално разрешение да напуснат родината си и да се явят на конкурса.

„Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна“ – обявиха победителите, излизайки на сцената, за да получат наградата си и с песента си да закрият конкурса. След изпълнението си отправиха призив: „Моля, помогнете на Украйна, помогнете на Мариупол, помогнете точно сега и на „Азовстал“.

И българската публика даде най-много точки (дванадесет) за песента на Украйна. Начинът й на гласуване бе следният: една точка за песента на Норвегия, две – за Италия, три – за Великобритания, четири – за Румъния, пет – за Армения, шест – за Гърция, седем – за Молдова, осем – за Испания и десет – за Сърбия.

Българската песен Intention на Intelligent Music Project отпадна на полуфинала. На Русия бе забранено да участва, тъй като според организаторите от EBU нейното участие би накърнило репутацията на „Евровизия“.

Няколко изпълнители ясно изразиха солидарност с Украйна, развявайки знамето й и правейки кратки изявления от сцената. „Мир за Украйна! Обичаме те!“ обявиха от исландската група Systur след представянето си.

„Не губете надежда за по-добро утре“, подчерта естонският певец Стефан, когато завърши кънтри баладата си Hope („Надежда“).

Самата церемония по награждаването бе открита с Give Peace A Chance на Джон Ленън, в изпълнение на 1000 музиканти по улиците на Торино.

Сред конкурентните песни имаше и много кич, и изтъркани балади.

Konstrakta.

Сръбската изпълнителка Konstrakta седеше до леген и миеше ръцете си, докато пееше In Corpore Sano („В здраво тяло“) – песен, критикуваща липсата на здравни грижи за артистите в родината й. Тя бе поставена на пето място.

Миналогодишните победители Maneskin изпълниха новия си сингъл Supermodel, въпреки че пропуснаха всички репетиции, включително и генералната, тъй като фронтменът й Дамяно бе изкълчил глезена си, снимайки музикален видеоклип.

След като бе помолен да даде съвет на състезаващите се как се става победител, той предизвика бурен смях с репликата си: „Забавлявайте се и не се приближавайте до масата“, припомняйки случката миналата година, когато бе обвинен, че зад кулисите смърка кокаин, а той се оправда, че се навел над масата, за да вземе счупена чаша.

По-рано тази седмица се появи информация, че по време на миналогодишния конкурс дори президентът на Франция Еманюел Макрон искал Maneskin да бъдат дисквалифицирани именно заради инцидента. Впоследствие Дамяно доброволно се подложи на тест за наркотици.

По време на тазгодишното състезание от EBU обявиха, че е имало нередовно гласуване от шест държави по време на втория полуфинал на „Евровизия“ – в четвъртък, 12 май.

В резултат на това гласовете на няколко страни, включително на Азербайджан и Грузия, бяха прочетени от член на надзорния съвет на конкурса към EBU – Мартин Йостердал, вместо от представител на тяхното национално жури.

Победата на Украйна веднага повдигна въпроси кой ще бъде домакин на „Евровизия“ през 2023 година.

По регламент държавата – победител организира цялото шоу, но е малко вероятно Украйна да е в състояние да го направи, още повече че държавната й телевизия стана мишена на руски атаки още в първите дни на войната.

Kalush Orchestra.

Принципно, когато дадена страна не е в състояние да бъде домакин, така както се случва през 1980 г., когато Израел се отказва да бъде организатор, друга страна поема нейните ангажименти. В специално изявление след церемонията по награждаването организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) обявиха, че все още не е взето решение къде ще се проведе конкурсът през 2023 година.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обеща: „Ще направим всичко възможно един ден да бъдем домакини на участниците и гостите на „Евровизия“ в украинския град Мариупол. Свободен, спокоен, възстановен!“