Първа снимка на черната дупка

Стотици учени обединиха усилията си, за да направят първото по рода си заснемане на черна дупка в Млечния път, наречена Стрелец A* (произнася се като „А-звезда“).

 

На снимката се вижда размит пръстен в оранжево и жълто, светещ около тъмен център. Според учените дори светлината не може да избяга от гравитационната сила на черната дупка.

Учените са направили тази зашеметяваща снимка с Event Horizon Telescope (EHT), като в проекта участват 300 изследователи с международна известност от осем обсерватории, разпръснати по целия свят.

Ксавие Барконс, генерален директор на Европейската южна обсерватория, обяви, че революционният резултат е своевременно напомняне какво могат да постигнат учените, когато заедно работят в името на определена цел.

Сара Исаун от Харвард уточни, че учените са събрали преки доказателства, че Стрелец A-звезда е черна дупка с размер около 52 микродъгови секунди.

„Тя е като поничка на Луната“, пошегува се Исаун.

През 2019 г., Event Horizon Telescope засне първото по рода си изображение на свръхмасивна черна дупка, разположена на 53.5 милиона светлинни години от нас. Сегашната снимка показва свръхмасивна черна дупка в центъра на друга галактика, наречена Messier 87 или M87, намираща се на повече от 50 милиона светлинни години.

За да извършат фотографския си подвиг, изследователите са свързали няколко телескопа, намиращи се на различни места на планетата ни, за да се фокусират едновременно върху един и същ обект. Така те са създали виртуална обсерватория с размерите на Земята.

Според учените всяка галактика има свръхмасивна черна дупка в центъра си от първите дни на раждането си. Голямата тайна е как черните дупки и техните галактики се развиват заедно.

„Трябва да разберем тайните на черната дупка. Така ще сме по-близо до разгадаването и на фундаменталните мистерии на Вселената. Прекрасно е, че живеем в това време“ – подчерта Шеп Доулман, астрофизик в Харвардския университет.

„Око да види, ръка да пипне

В досегашните си изследвания различни носители на Нобеловата награда твърдят, че в центъра на Млечния път има черна дупка. Предположенията им се основават на факта, че има доказателства за нейното влияние на намиращи се наблизо звезди.

„Това е, като да намериш в джунглата кости на някакво животно, върху които са отпечатани следи от зъби. Няма как да не решиш, че някъде в региона наоколо се навъртва опасен хищник“ – твърди Шеп Доулман.

Той е много доволен, че вече учените разполагат със снимка, която да докаже твърденията им.

Стрелец A-звезда е с маса, колкото 4 милиона слънца, като създава една от най-мощните гравитационни сили във Вселената, поглъщаща всякаква материя, която се изпречва на хоризонта ѝ. Но хората няма от какво да се притесняват, тъй като тя се намира на разстояние от около 27 000 светлинни години от Земята.

Въпреки че е по-близо до нас, тази черна дупка е много по-трудна за заснемане от M87. Тя е 1000 пъти по-малка от M87 и през нощта непрекъснато променя формата си.

Въпреки че е трудно да бъде хваната на фокус, Стрелец A-звезда е идеалният „учебник“, по който може да се научи за динамиката на черните дупки. Този учебник обещава и още по-вълнуващи бъдещи открития.

Очакванията на Шеп Доулман са, че 11-е телескопа, с които са направени досегашните проучвания, в скоро време ще станат двойно повече и няма да бъдат само на по линиите от Чили до Гренландия и от Франция до Южния полюс.

Идеята е да се заснеме как черната дупка поглъща материята, как изстрелва рентгенови лъчи от своите полюси и как материята обикаля около нея.

„Искаме да видим как черната дупка се движи, живее и диша. Искаме да уловим динамиката ѝ, нейното движение“ – продължава Доулман. И докато астрономите работят по постигането на амбициозните си цели, поетите вече няма да ни обещават звездите, а ще обогатяват романтичните си стихове с образи на черни дупки, рентгенови лъчи и обикалящи материи.