Велико Търново пак се сдобива с плаж

Гражданите и гостите на старата столица отново ще имат възможността да плажуват покрай река Янтра. Ето за какво иде реч:

 

Преди броени дни инициаторите на идеята, заедно с група ентусиасти, обявиха намерението си отново да възродят знаковия плаж на Велико Търново. Той е изграден преди близо стотина години на улица „Крайбрежна”, намираща се в жилищния квартал „Варуша-Юг“, но в наши дни пустее.

Велико Търново с река Янтра.

По думите на инициаторката Гергана Нойкова, мястото ще разполага с лодки и водни колела: „Доста хора се обединихме около каузата, че искаме да помагаме и да работим за една по-хубава и чиста градска среда. А плажът е едно от тези места.”

Инициаторката Гергана Нойкова.

Сънародничката ни също така посочи, че първата стъпка вече е направена и само преди няколко дни доброволци са се събрали, за да облагородят средата около реката. Допълнително от Община Велико Търново са дали дума, че ще помогнат с поддържането на мястото и с докарването на още пясък.

Панорама на квартал „Варуша“.

Апропо, Нойкова допълни, че мястото е прекрасно за събиране на тен, като и водата е доста чиста. Ето защо тя е сигурна, че много търновци ще искат да се възползват от новооткрития плаж.