Apple изпраща с почести легендарния iPod

Спомняте си я със сигурност – една правоъгълна, бяла джаджа, наречена  iPod, кацнала на рафтовете на магазините преди повече от двадесет години.

 

 

За първи път се появява през 2001 г. и се използва най-вече за слушане на музика и за гледане на музикални видеоклипове. Днес обаче смартфоните я изпревариха и задминаха.

Една страница в историята на Apple се обръща – през изминаващата седмица, на 10 май, от компанията обявиха, че спират производството на iPod. Този прочут дигитален плейър извърши революция в музикалната индустрия в първите години на XXI век и даде начален тласък за появата на водещи продукти като iPhone.

Грег Йосвиак.

Грег Йосвиак, вицепрезидентът на Apple, отговарящ за маркетинга на компанията на международните пазари, направи специално изявление: „Духът на iPod е жив. Вградихме невероятното музикално изживяване във всички наши продукти, от iPhone до Apple Watch”.

За секунди Apple надхвърли 3 трилиона долара пазарна капитализация.

Музиката винаги е била от ключово значение за Apple и предоставянето ѝ на стотици милиони потребители, каквато възможност предложи iPod, повлия не само на музикалната индустрия, но и промени начина, по който откриваме, слушаме и споделяме музиката“ – продължи Грег Йосвиак.

Междувременно от централата на Apple в град Купертино, щата Калифорния, уточниха, че IPod Touch ще остане в търговските обекти на марката до изчерпване на количествата му.

Малко статистика – 450 милиона продадени iPod джаджи

Правоъгълната и бяла джаджа – iPod – се появи в магазините преди повече от двадесет години. Това стана през 2001 г., като новото устройство бързо придоби голяма популярност. Този mp3 плейър заедно със софтуера iTunes, също пуснат в употреба през 2001 г., силно разтърсиха света на музиката, като популяризираха легалното изтегляне на песни. Това се случи в период, в който много сайтове направиха възможно безплатното теглене на филми и песни.

От 2001 г. досега компанията Apple е продала близо 450 млн. iPod устройства по данни на Loup Ventures. Този аксесоар до голяма степен допринесе за това Apple да се превърне в гиганта, който познаваме днес. Не на последно място не трябва да се забравя, че iPod вдъхнови създаването на iPhone.