Twitter на крачка от сделка с Илон Мъск за над 41 млрд. долара

След като Илон Мъск – изпълнителният директор на Tesla и SpaceX, преди десетина дни шокира света с новината, че иска да купи Twitter, се появиха новини, че от сделката го делят само няколко крачки.

Информацията бе разпространена от няколко медии, сред които и The ​​New York Times, където уточняват, че Twitter е оценена на сумата от над 41 милиарда долара.

Сделката може да бъде приключена още днес, 25 април, пишат в Wall Street Journal. От Twitter отказаха коментар, докато самият Мъск разкри миналата седмица, че е заделил 46.5 милиарда долара, с които да плати за придобиването на компанията.

Вчера, на 24 април, бордът на директорите на Twitter се събра, за да прецени предложението на Мъск да купи всички акции на компанията, плащайки по $54.20 на брой.

Това е доказателство за сериозността на намеренията на Мъск, които първоначално бяха възприемани по-скоро на шега. 

По-рано днес, 25 април, акциите на Twitter се повишиха с близо 5%, като надхвърлиха $51 за акция. Ако сделката бъде сключена, най-богатият човек на света ще отговаря за една от най-влиятелните в глобален мащаб социални платформи.

През последните дни Мъск многократно е подчертавал, че целта му е да засили свободата на словото в платформата и да работи за „отключването“ на „изключителния потенциал“ на Twitter.

„Искам да инвестирам в Twitter, тъй като вярвам в неговия потенциал да бъде платформа на медийната свобода и вярвам, че свободата на словото е императив за функциониращата демокрация“, написа Мъск в писмото, в което предлага да купи Twitter.

Освен това той уточнява, че Twitter трябва да се трансформира в частна компания.

От страна на борда на директорите на Twitter се чуха немалко гласове, призоваващи за по-сериозното обмисляне на предложението на Мъск.

Причината – алтернативна оферта би била трудна за намиране – особено имайки предвид смъкването на цените на активите на някои социални мрежи през последните седмици.