Цветята – нашите тайни ангели-хранители

Пролетта идва, а с нея и всичките прекрасни разцъфнали цветя, дървета и храсти. Нормално е човек да иска да прекарва повече време навън, наслаждавайки се на прекрасното цветно царство. Но в интерес на истината, според ново американско проучване, букет със свежи цветя може да има и много положително влияние върху самите нас. Ето за какво става дума:

 

Кой би предположил, че поднасянето на букет е не само признак на добро възпитание, но и бързодостъпна терапия? До това заключение неотдавна стигат и от Американското градинарско дружество, основано преди точно сто години. Цветята са не само безспорно много красиви, но имат и огромно положително влияние върху духовното ни и физическо здраве. Най-малко те  притъпяват болката и намалят нивата на тревожност.

За да достигнат до този извод, изследователите разделят 90 пациента от една болница в две различни стаи: едната пълна с цветя, а другата – без нито едно растение. Не след дълго хората в първото помещение отбелязват голям напредък при тяхното лечение: нормално кръвно налагане, по-поносими болки и нормално сърцебиене. Тяхното ментално здраве също се подобрява драстично в сравнение с пациентите във второто помещение. Накратко казано, тези, които са били заобиколени от цветя, демонстрират повече позитивни емоции и по-ведро настроение от останалите.

Логото на Американското градинарско дружество.

В интерес на истината, това далеч не е първият път, когато науката доказва за множеството добродетели и предимства на растителното царство.

Харвардският университет даже успява да проведе проучванията и по-далече: в продължение на 8 години с множество жени (подобно на това в болничното заведение). Дамите, живеещи с повече растителност, показват значително по-ниски нива на смъртност от тези без цветя: “Ние също бяхме много изненадани, че флората еднакво играе толкова съществена роля в нашето ежедневно благополучие.“ –  разяснява Питър Джеймс, говорител на епидемиологичния отдел на Харвард, пред австралийската версия на списание ELLE.

В заключение, ако желаете да живеете по-дълго и по-щастливо, обезателно поукрасете жилището си със „зелени деца“. Най-малко – по данни на трето проучване – те ще имат и много благоприятен ефект върху спортуващите активно в домашни условия.