Съботно-неделните предложения – под знака на екранната Круела де Вил

Тази събота (19 март) театралната, филмова и телевизионна актриса, носителка на 3 награди „Златен глобус“, Глен Клоуз навършва 75 години.

Екранната Круела де Вил е известна с думите си, че в живота си трябва да се стремим към  лично удовлетворение, че трябва да следваме мечтите си. Че трябва да сме в състояние да кажем: „Мога да постигна тази цел и трябва да ми бъде позволено да го направя“.

Затова и съботно-неделните ни предложения са в тон на това нейно разбиране.

Концерт – 60 години Камерен ансамбъл „Софийски солисти“

 

Има ли нещо по-удовлетворяващо от това да видиш, че това, което правиш е ценно няколко десетилетия години, след като си го започнал? Това е въпрос към диригента Пламен Джуров, който повече от 30 години дирижира камерния оркестър „Софийски солисти“.

По случай годишнината (60 години от първия концерт) на 19 март, събота, от 19.00 часа, в зала „България“, „Софийски солисти“ ще изнесат концерт под диригентството на Пламен Джуров. Ще чуете на пианото – Виктория Василенко, на флейтата – Явор Желев, на английския рог – Слав Славчев, на цигулката – Ангелина Абаджиева.

Те ще изпълнят Бранденбургски концерт № 3 на Бах, Концерт за пиано в ре минор отново на Бах, Камерен концерт за флейта, английски  рог и струнни – на Артур Онегер и едно българско произведение – Концерт за струнни на Лазар Николов.

В своето съществуване камерен ансамбъл „Софийски солисти“ е бил дирижиран от четирима виртуози – първият е неговият основател Михаил Ангелов, следват Васил Казанджиев (работил с него от 1964-1978), последван от Емил Табаков (работил с него от 1979 – 1988-а година).

Традиционен „Парад на куклите“ в Столичния куклен театър

 

Удовлетворяващо е и когато успееш на едно място да събереш много талантливи свои колеги. Това е направил Столичният куклен театър, който от утре (19 март) е домакин на Софийския куклен театрален салон. Той се открива в събота от 12.00 часа с традиционния „Парад на куклите“, организиран от Столичния куклен театър и Съюза на артистите в България

Ще може да станете свидетел на парада, който ще се проведе на площадката пред салона на Столичния куклен театър на бул. „Янко Сакъзов“ № 19. Малко по-късно същия ден – от 18.00 часа в салона на ул. „Гурко“ № 14 ще бъде представена книгата „Десет куклени пиеси“ на Христина и Мирослав Стоилови.

Ще може да гледате представлението „Малката нула“ на Столичния куклен театър, което е авторски спектакъл на Мила Коларова и Румен Гаванозов, номиниран за награда „Икар“ в категория „Постижение в кукленото изкуство“. То ще се играе и през двата дни на уикенда в салона на бул. „Янко Сакъзов“ № 19 – на 19 и 20 март от 11.00 часа.

Не пропускайте гостуващите спектакли – „Малката самовила“ на Благоевградския куклен театър, който ще се играе в събота от 11.00 часа и от 16.30 часа и „Пипи дългото чорапче“, спектакъл на Държавен куклен театър – Ямбол, който ще имате възможност да гледате в неделя от 11. 00 часа.

„Облог“ в Народен театър „Иван Вазов“

 

 

За по-големите предложението ни за неделя вечер е „Облог“ на американския драматург Дейвид Линдзи-Абер. Американецът е носител на наградата „Пулицър“ за драма през 2007 г. за пиесата си „Зайчаща дупка“, която спечели и няколко номинации за наградата „Тони“.

В „Облог“ Абер разказва с много топлина и чувство за хумор историята на две възрастни дами, принудени да делят обща стая. Тяхното съжителство е трудно, още повече, че двете жени са много различни по характер. Но те се справят с общото предизвикателство, когато сключват облог помежду си. Какъв е той, ще разберете, след като гледате представлението.

На финала се очакват много изненади и изпитания – не вярвате? А искате ли да се обзаложим?