AUDI A8 2022 – отговорът на Mercedes-Benz S-class

Отговорът от Audi на Mercedes-Benz S-class е 2022 A8 седан. Той предлага просторен интериор и всякакъв възможен лукс и удобство, което оправдава почти шестцифрената му начална цена.

 

Стилът на A8 е елегантен, сдържан, а феновете на по-малките седани A4 и A6 ще намерят A8 за красив. Кабината му обаче е много по-удобна и предлага подобно пространство и функции като S-класата и BMW 7-серия, другият естествен съперник на Audi.

Предлагат се масажиращи седалки както за пътниците отпред, така и за тези, седящи отзад. Audi също така включва като стандарт множество асистенти на водача. Шофьорите, които търсят повече сила, трябва да заложат на ориентирания към мощността модел S8.

Флагманът на Audi получава стилизирано преобразяване за 2022 г., което включва нова решетка, преработени предни и задни брони, преработени външни светлинни елементи и актуализиран дизайн на колелата.

Вече е наличен и пакет за външен вид S line, което прави A8 да изглежда малко повече като ориентирания към скоростта модел S8. Вътре новите задни развлекателни дисплеи вече са опционални и от Audi са добавили някои нови опции за интериорна облицовка към спецификацията.

Един от най-разпространените двигатели е V6 с турбокомпресор и мощност от 335 конски сили, допълнен от 48-волтова хибридна система. Стандартни са осемстепенна автоматична скоростна кутия и задвижване на всички колела.

Колата предлага ускорение от нула до 100 километра в час за 5.3 секунди. Сред шестцилиндровите представителни седани, това прави A8 с няколко десети по-бърз от BMW 740i и Mercedes-Benz S500.

Двигателят на Audi работи гладко, а мерките за заглушаване на звука са толкова сериозни, че практически не се чува с вдигнати прозорци. A8 предлага много добра комбинация от атлетизъм и комфорт при возене. Стандартни са въздушното окачване и регулируемите от водача адаптивни амортисьори.

С базовото окачване Audi A8 ви изолира от неравности по пътя, затова може спокойно да се спускате, откъдето си поискате, като истински състезатели, когато имате настроение затова.

Впечатляващото пространство за пътниците е отличителен белег на A8, а дългото му междуосие гарантира, че за пътниците на задната седалка е осигурено удобно пътуване. Седалките за петима пътници са стандартни, но опционалният пакет седалки за четирима пътници премахва задната централна седалка и осигурява чифт електрически регулируеми задни седалки с отопление, вентилация и масаж, както и функция за отопление на краката и чифт индивидуални таблети за забавление.

Същевременно се намаляват мощностите на регулирането на предната пътническа седалка, за да се направи място за допълнителните екстри.

Изящните материали са в изобилие и можете да поръчате кожена облицовка и дървени инкрустации на прелична стойност. Но подобно на екстериора на A8, интериорът е изчистен, не толкова пищен като този на Mercedes S-класа. Капацитетът на багажника е скромен за голям луксозен седан от само 13 кубически фута.

Отличният 12.3-инчов инструментален клъстер на Audi Virtual Cockpit е стандартен за марката. Същото важи и за 10.1-инчовите горни и 8.6-инчови долни сензорни централни екрани със системата MMI Touch Response. Има едно копче за сила на звука на аудио системата, тъй като повечето функции се управляват чрез сензорните екрани. Първоначално това може да ви затруднява, но системата реагира бързо и търпи конфигурации, което позволява на собствениците да избират свои собствени специални бутони в долния екран, като същевременно има възможност за постоянни бутони за навигация, телефонни функции и радио от лявата страна на горния екран.

С включена микрофибърна кърпа може да премахвате пръстовите отпечатъци. Отпред има два USB порта с комбинирани данни и възможност за зареждане, а интеграцията на телефони с Android Auto и Apple CarPlay е стандартна заедно със съвместимостта с Amazon Alexa.

Wi-Fi чрез Audi Connect Plus се предлага срещу допълнителна абонаментна такса.

Гаранционното покритие на A8 е стандартно за луксозните автомобили. Купувачите, които търсят повече стойност в тази категория, трябва да проверят Genesis G90, който се предлага стандартно с до 10 години или 160 000 километра гаранционно покритие и три години безплатна поддръжка. Стартовата цена на тази луксозна лимузина започва от 150 000 лева. Цената си заслужава, тъй като имахме възможността да я тестваме в реални условия по улиците на София.