Цинкът – пръв приятел на организма

Навярно ви се е случвало, когато някой спомене за цинка, веднага да се сетите, че става дума за една от онези важни хранителни добавки. Това е така, но малцина са запознати със съществената му роля за живите организми. Разказваме ви кои са свойствата на цинка и как помагат за нормалното функциониране на жизнените ни функции.

 

Във всеки жив организъм има цинк

Цинкът е вторият метал, след желязото, по честота на срещане в човешкото тяло. Той е жизнено важен както за хората, така и за растенията и животните. Във всеки човек са разпределени по около 2-4 гр цинк, като те се намират главно в мозъка, мускулите, костите, бъбреците и черния дроб; най-концентрирани са в простатата и части от очите. Макар и нетоксичен, трябва много да се внимава с неговите соли.

Храни, богати на цинк

Въпреки че е наличен в човешкия организъм, не можем сами да го възпроизвеждаме. Затова се набавя както от хранителни добавки, така и от някои видове храни: ядки, бобови растения, месо, гъби, риба, сирене, мляко, семена, морски дарове и пълнозърнести храни.

Най-високо съдържание на цинк има в червените меса: телешко и агнешко, при растителните храни: пшеница, сусам, мак, горчица, касис, а в бобовите храни и ядките: червен боб, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки.

Ползи

Без полезния микроелемент човешкият организъм не би могъл да извършва редица жизненоважни функции като генна експресия (унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК), ензимни реакции, протеинов синтез, ДНК синтез, имунни функции, заздравяване на рани, растеж и развитие на човешкото тяло.

Дневни дози

Въпреки че няма точно определена доза, мнозина експерти съветват да не се приемат повече от 50 мг на ден. В Съединените американски щати, например, препоръчителната дневна доза за жените е 8 мг, а за мъжете – 11 милиграма. Впрочем, според едно проучване, при възрастните приемането на близо 45 мг цинк дневно намалява шансовете от инфекции с почти 66 процента.

Враг на акнето

Шведска цинкова паста.

Малцина са запознати с този факт, но цинкът фактически е много ефикасен в борбата срещу досадните пъпки. Акнето най-вече се образува от повишена себумна секреция, запушване на порите, бактерии и възпаление на кожата, а локалното и пероралното лечение (през устата) с полезния метал вършат чудеса с отстраняването на кожния проблем, от който страдат близо 10% от хората по света. Изследвания показват, че хората, страдащи най-често от изброените кожни проблеми, имат занижени нива на цинк в организма си.

Ето защо на пазара, освен под формата на таблетки, химичният елемент е разпространен и като паста, гел или маз.

Странични ефекти

Както вече споменахме, цинкът не е токсичен, освен солите му, но прекомерното му приемане може да предизвика някои нежелани странични реакции. Най-честите са гадене, повръщане, загуба на апетит, диария, коремни спазми, главоболие, отслабване на имунната система и понижаване на нивата на „добрия“ HDL-холестерол. Ето защо е много важно първоначално да се посъветвате с вашия личен лекар или със специалист.