Top-10 на най-скъпите играчки в света

 

Играчките са важна част от живота на децата, а доста често родителите се старят да им осигурят най-добрите, най-интересните и най-уникалните сред огромното изобилие. Но не си мислете, че само децата могат да им се радват и да си играят с тях. Напоследък се забелязва повишен интерес към забавните предмети и от възрастните хора – най-вече колекционери и ценители, готови да похарчат милиони за златна кукла или диамантена топка.

 

  1. Astolat Dollhouse Castle – 8.5 млн. долара

Най-скъпата играчка в света е и най-скъпата кукленска къща. Тринадесет години били нужни, за да се изработи шедьовърът, който тежи около 403 кг и е по-скъп от повечето луксозни апартаменти в Лондон и Ню Йорк. Къщичката за кукли носи името на замъка от поемата „The Lady of Shallot” на известния английски поет и благородник Алфред Тенисън.
Кой не би искал да си поиграе с жилището, което разполага с фитнес, басейн, 29 стаи, 7 етажа, оръжейна, кухня, винарска изба, мазе, коридори, стълбища, голяма бална зала, музикална стая, библиотека и величествена магьосническа кула. Всеки детайл е изпипан до най-малката подробност, например на бара са разположени истински, малки, стъклени бутилки за ликьор. Собствениците често я използват за различни изложби, за да съберат средства за детски благотворителни кампании.

 

  1. L’Oiseleur – 6.25 млн. долара

Дресьорът на птички, както се превежда френското му име, оживява благодарение на всичките си 2340 полирани стоманени части и златно ключе, без да има нужда нито от батерии, нито от мотори. Френският експерт по автоматони Кристиан Байи е прекарал над 15 хил. часа, за да завърши проекта си. Автоматонът със стъклени очи и порцеланово лице е облечен в ренесансови одежди, изработени от кадифе, сатен и коприна, украсени със злато и перли, а пиедесталът му е изработен от седеф и жадеит. При завъртане на ключето  музикалната играчка започва да свири „Марш на кралете“ от Жорж Бизе, докато очите, пръстите и птичките на рамото се движат в синхрон с мелодията.

 

  1. Madame Alexander Eloise – 5 млн. долара

Това, което прави тази кукла толкова скъпа, са кристалите на Swarovski, аксесоарите на Katherine Baumann, кожите на Oscar de la Renta и дрехите на Christian Dior. Американският производител на колекционерски кукли Alexander Doll Company пуска в продажба само 5 бройки, които може да си позволи наистина заможен човек.

 

  1. Lamborghini Aventador Model Car – 4.6 млн. долара

Репликата-играчка на немския инженер Роберт Гулпен струва 10 пъти повече от истинската кола, защото е изработена от злато, диаманти и платина. Очевидно, купувачът, който е решил да се сдобие със скъпоценната играчка, е прежалил десет автомобила Lamborghini Aventador.

 

  1. Shimansky Soccer Ball – 2.59 млн. долара

Инкрустираната с 3500 карата южноафрикански диаманти (6620 бели и 2640 черни) футболна топка не става за ритане. Създадена е от бижутерската марка Shimansky в чест на Световното първенство по футбол, което се проведе в Южна Африка през 2010-а.
Целта на топката-бижу е да привлече заможни футболни фенове и туристи, примамвайки ги да купуват луксозните стоки и скъпоценни камъни на бранда.

 

  1. Louis Vuitton Teddy Bear на Steiff – 2.1 млн. долара

Отдавна никой не е поставял рекорд за най-скъпото плюшено мече в света, затова немският производител на играчки Steiff решава да подобри отново рекорда си. Цената на сладкото мече се определя от козината му, за която са използвани злато и истинска козина, очите му са от диаманти и сапфири, дрешките и куфарът му – истински Louis Vuitton.
Пухкавата играчка е придобита от корееца Джеси Ким през 2000 г. на търг в Монако, а сега е изложена в Музея на плюшеното мече на остров Чеджу, Южна Корея.

 

  1. Златното Монополи на Сидни Мобел – 2 млн. долара

Ювелирът от Сан Франциско определено не е скучал, докато през 1988-а е работил над 18-каратовата златна настолна игра, инкрустирана със скъпоценни камъни. Комините на къщичките са от рубини, хотелите са украсени със сапфири, да не говорим, че само комплектът от зарчета струва около 10 хил. долара. Това невероятно произведение на изкуството е дарено от създателя си на Смитсоновия музей в столицата Вашингтон през 2003 година.

 

  1. Кубчето на Рубик на Фред Куелър – 1.5 млн. долара

Този шедьовър е напълно функционираща играчка, дело на експерта по шлифоване на диаманти Фред Куелър. Кубчето е изработено по случай 15-та годишнина от създаването на първото кубче на Рубик. Играчката е направена от 18-каратово злато, а вместо стикери върху всяка от страните има по 34 карата рубини, 34 карата изумруди и 22.5 карата аметисти. Затова и цената е толкова висока.

 

  1. Златното люлеещо се конче на Гинза Таканака – 600 хил. долара

Люлеещите се кончета обикновено са любимата играчка на повечето деца. Затова японският бижутер избира да изработи такова в чест на раждането на императорския наследник Хисахито преди 3 години. Кончето от 24-каратово злато тежи 26 килограма. Певицата Бионсе и съпругът ѝ Джей-Зи пък решиха да зарадват дъщеричката си Блу Айви, като ѝ подариха златния шедьовър за 600 хил. долара.

 

  1. Диамантеното Барби на Стефано Кантури – 302 хил. долара

Най-скъпото Барби в света е творение на австралийския ювелир, който  облича куклата в шикозна, черна, официална рокля без презрамки и колие-чокър с еднокаратов розов диамант с квадратна шлифовка. Само колието струва 300 хил. долара. Куклата е продадена на търг през 2010-а, а приходите са дарени за изследвания свързани с рака на гърдата. Предишното най-скъпо Барби бе продадено преди 13 години за 17 091 долара.