Тези изобретения ще подобрят живота ни

Изобретателите са хора с богато въображение – създават джаджи с идеята, че ще подобрят живота ни. Но дали това реално може да се случи?

Би имало някакъв резултат, ако някой – най-често институция или голяма компания – им обърне внимание.

Възглавница със спокойно дишане

В света, в който всеки ден се сблъскваме със стресови ситуации, не можем да се избавим от тревожни мисли или изпитваме панически атаки, е много важно да имаме под ръка нещо, което да ни помогне да се справим с напрежението и да продължим.

Работата върху търсенето на такова решение довела инженерите от японската компания Yukai Engineering до създаването на възглавница. Всичко във възглавницата Fufuly – от формата до вътрешния механизъм – е обмислено с цел да успокои, да намали стреса.

Fufuly, представена неотдавна на Consumer Electronic Show 2023 в Лас Вегас (щата Невада, САЩ), е била разработена  от инженерите на Yukai на базата на данни от изследвания на учени от Токийския университет. Казано на научен език, в основата на принципа на работата на Fufuly е „феноменът ритмична синхронизация между хората или хората и предметите, възникващ при тяхното взаимодействие”.

По-просто казано, ако изплашеният, разстроен или преживяващ стрес човек бъде прегърнат от някой спокоен и стабилен, внушаващ доверие човек, той ще започне да се успокоява  дори и само заради това, че стабилният човек диша спокойно и равномерно.

Във Fufuly е вграден специален механизъм, имитиращ  дишане. Прегръщайки възглавницата, човек чувства това дишане, започва да диша в унисон с него и постепенно се успокоява. Fufuly има три режима на дишане: равномерно, дълбоко и отпускащо. Инструкцията към възглавницата е много проста: „Включете и прегърнете. Нищо повече не трябва да правите”. Както твърдят в Yukai, тестването на Fufuly е показало, че е достатъчно човек да прекара пет минути в прегръдка с възглавницата, за да се намали равнището на стреса му.

Водка от въздуха

Работата по проблема за извличането и преработката на въглеродния двуокис от атмосферата може да доведе до най-необикновени резултати. Така разработчиците от Air Company измислиха не само как да извлекат излишния СО2, помагайки на планетата по този начин, но и се погрижиха  от газа да се произведат и няколко доста търсени продукти: водка, течен дезинфектант и одеколон.

Водката Air с алкохолно съдържание 40° съдържа само два ингредиента: въглероден двуокис и вода. Компанията използва енергия от възобновяеми източници, в частност слънчева. Затова създателите на продукта го рекламират като „най-чистата и най-екологичната алкохолна напитка”. Компанията нарича също така тази водка „първата в света алкохолна въглеродно-отрицателна напитка”.

Това означава, че целият обем изхвърлени в атмосферата парникови газове при производството на водката Air напълно се компенсира от производителя за сметка на технологията за улавяне и преработка на СО2.  Производителят препоръчва водката Air да се консумира с лед или да се използва за приготвянето на коктейла мартини, или както го наричат в компанията, Airtini.

Нови дрехи от стари парцали

Шведската компания Re:newcell е разработила нов материал под названието „циркулоза”, за производството му се използват стари дрехи. Всяка година в света се изхвърлят милиони тонове дрехи, които препълват сметищата и в крайна сметка замърсяват природата. По данни на екологичния портал Earth.org само в Съединените щати обемът на изхвърляния за година текстил е 37 кг на човек, а в мащабите на страната това са около 2150 броя дрехи или текстилни изделия, отиващи на боклука. Затова въпросът с преработката на ненужните дрехи стои много остро.

Свое решение предложи шведската Re:newcell, която е разработила нов материал, използвайки за създаването му изключително носени дрехи. Материалът бил наречен „циркулоза” (circulose), което отразява, че той съдържа целулоза, а също така показва цикличността на процеса на създаване на нови дрехи от преработени стари облекла. Компанията събира дрехи, които вече не стават за носене, или отпадъци от текстилната промишленост.  На първо място това са памучни тъкани, тъй като те съдържат много целулоза.

От дрехите се отстраняват копчетата, циповете и другите елементи, после те се смилат, обезцветяват и превръщат в каша. Тази маса се изсушава и разтегля на листове, които се навиват на топове и се изпращат на производителите на платове.

От тъканите се шият нови дрехи, които хората носят, износват, изхвърлят, и цикълът се повтаря. Не е маловажно, че производството на шведската компания използва енергия от възобновяеми източници, а за преработката на текстила използва екологични химически вещества. В Re:newcell произвеждат два вида влакна за циркулоза.

В първия се използва само преработен памук (главно от стари джинси), във втория са смесени преработен памук и вискоза от сертифицирана дървесина. Много едри производители на дрехи, включително Levi`s, H&M и други, си сътрудничат с Re:newcell и шият цели колекции от циркулоза.

Лиричен робот за работа с условията на радиация

Учените от Университета в Манчестър са създали робот с нежното име Lyra, който ще помогне на хората да изследват ядрени обекти.

Учените от Манчестърския  университет  са създали робот, който според разработчиците е способен напълно да промени дейността на изследването на ядрени обекти.

Роботът с нежното име  „Лира” може да се промъква в места, където нивото на радиация не е безопасно за човека, например АЕЦ или ядрена лаборатория след авария, да събира важна информация за обстановката вътре и да я предава на специалистите. За човек подобна работа, дори да е възможна, е съпроводена от множество рискове, включително облъчване, и неудобства, не на последно място от които е тежкият и обемист защитен костюм.  Освен това в отделни помещения или конструкции човек просто физически не може да се промъкне, например в тесен проход или тръба. „Лира” не се плаши от такива опасности и неудобства. Роботът, придвижващ се на вериги, е снабден с пет детектора за радиация, две камери, фенерчета, механична ръка за вземане на проби.

През пролетта на миналата година роботът „Лира”  успешно премина изпитания на територията на бившата ядрена лаборатория в Дънрей, разположена в северната част на Шотландия, където се намираше създаденият през 1955 г. център за ядрено-енергетични разработки и където до 1994 г. работеше АЕЦ „Дънрей”. Сега обектът се извежда от експлоатация и специалистите се нуждаят от данните за детайлното изследване на територията и разположените на нея съоръжения.

„Лира” извърши изследване на изоставените помещения на лабораторията, като събра радиологични характеристики, които ще бъдат използвани за безопасното и ефективно извеждане на обекта от експлоатация.

Таван с милион звезди

Домашен планетарий DS-1 от компанията Dark Skys

Малцина щастливци могат да се похвалят, че редовно виждат обсипаното със звезди нощно небе и не им пречат облаци или градското осветление. Разбира се, жителите на големите градове, където небето постоянно е облачно, а уличните фенери позволяват да се види само  Луната , могат да отидат в планетария. Но да се любуваш на звездната красота в компанията на няколко десетки посетители, жадуващи същото и гръмко, че и дъвчейки пуканки, обсъждащи видяното, не винаги носи радост. Има и домашни планетарии, обаче рядко някой от тях предава изображението толкова достоверно, че да се получи пълноценно  усещане за реалното звездно небе.

Опит да реши проблема с домашните планетарии е предприела малката компания Dark Skys, и съдейки по отзивите на потребителите, е успяла. Признаха го и организаторите на наградата на списание „Тайм” за най-добро изобретение, която беше присъдена през 2020 г. на домашния планетарий DS-1.

Разработването и създаването му отнели две години и половина. В резултат успешно бил решен проблемът с неясното изображение, от което имало много оплаквания. DS-1 има три версии, и най простата от тях позволява да се видят 1 400 000 звезди. Дотогава обикновените домашни планетарии показвали средно 60 000 звезди. Третата версия на DS-1 изкарва на тавана 4.1 млн. звезди.

Освен това планетарият има функцията за добавяне на изображението на падащи звезди, бавно въртене на нощното небе по часовниковата стрелка или в обратната посока.