Езическите обичаи, които използваме и до ден-днешен

Замисляли ли сте се някога откъде произлиза традицията да се използват свещички за рожден ден или защо трябва да слагаме ръка на уста при прозявка? Колко и невероятно да звучи, доста от тези обичаи се зараждат още по време на езическите божества и религии. В първа част ще ви разкажем за пет от тях:

 

1. Свещички за рожден ден

Реално погледнато, тяхното предназначение не се е променило много. Обаче в миналото не само се е слагала по още една свещ, символизираща още една здрава и щастлива година (13 свещички за 12-ия рожден ден на дете), но и се смятало, че по този начин злите духове и болести били прогонвани.

 

2. Ръка на устата

Колкото и чудно да ви звучи, хората са си мислели, че чрез прозяването частичка от духа на човек можела да избяга през устата.

 

3. Чукане на дърво

Всеизвестно е, че чукането на дърво се прави против зли уроки и лоши помисли. Това е така, но според езическите тълкувания това действие най-вече събуждало добрите духове и сили, които живеели в дърветата.

 

4. Наздравиците

Както вече може би сте се досетили, шумът от допира на стъклена чаша о стъклена чаша също прогонвал злите сили и духове. Разливането на малко от течността, обаче, се смятало, че представлява приношение към боговете.

 

5. Булчинският воал

Нашите предци изпитвали истински ужас и страх при мисълта някой зъл дух или таласъм да открадне нечия любима девойка. Ето защо постепенно се зародил обичаят на главата на момата да бъде поставяна/завързвана кърпа, шал или воал, за да бъде скрита от злонамерените енергии и същества. Тази традиция е най-ярко видима както в средновековното облекло, така и в много от носиите на различни етноси и народи, бидейки впоследствие пренесена и в сватбеното облекло на булката.