Технологиите на Инспектор Гаджет, предсказали бъдещето ни

Между 1983-1986 г. хората по целия свят се запознаха с непохватния и добродушен анимационен герой Инспектор Гаджет. Детската анимация за нула време спечели сърцата на мнозина, но това, което наистина грабна вниманието на зрителите – като се изключат вградените джаджи в тялото на героя – са технологиите, използвани от племенницата му Пени и кучето им Брейн. За 80-е години те със сигурност са били черешката на тортата сред най-технологичните джаджи, но в наши дни ние отдавна ги използваме в ежедневието си. Разказваме ви кои именно са тези машини:

 

1. Хендсфрито

По-запознатите със сюжета на анимацията знаят, че именно Пени и Брейн успяват да осуетят плановете на доктор Клоу – архиврага на Инспектор Гаджет – във всеки епизод. Затова те боравят с най-различни „умни“ джаджи. Интересното е, че през 80-е и 90-е години на миналия век въпросните машини изглеждали като много висша форма на технологията – все още недостижима за масовия потребител. Да, но явно сценаристите на канадско-френската продукция – подобно на колегите им от „Семейство Симпсън“ – също предсказват бъдещето.

В много серии вундеркинд-племенничката на Инспектор Гаджет комуникира с кучето си, като му се обажда по прототипа на хендсфрито, скрит в нашийника му. От три от неговите капси излизат микрофон, слушалка и видеокамера, без да се налага на Брейн да използва ръцете/лапите си. Съобщението е предадено и мисията е успешна.

2. Смарт часовникът

Както вече казахме, Пени се свързва от разстояние с Брейн чрез нашийника му, но от своя страна тя използва смарт часовник. Той, на свой ред, е прототип на днешните Apple Watch – първите по рода си. Но за разлика от нашийника, микрофонът, високоговорителят и камерата са вградени в джаджата на Пени.

3. Лаптопът, „Гугъл“ и GPS-ът

В немалко серии любимата племенничка на инспектора носи и използва много интересна книга. Тя не е каква да е книга, а модел на един от най-първите преносими компютри. Предметът разполага с няколко много полезни и хитри технологии – може да се използва като лаптоп, разполага с огромно количество събрана информация (подобно на „Гугъл“), може да качва снимки от дигитална камера и да упътва безпогрешно благодарение на напредналата му GPS система (с подобна разполага и автомобилът на Инспектор Гаджет). Макар и все още да няма специално създадена такава книга, то днешното поколение таблети идеално събират всичките тези функции в едно.

4. Дигиталната камера

Първите дигитални камери се появяват чак през средата на 90-те години, но в 18-ти епизод на „Инспектор Гаджет“ Пени използва нещо много подобно. Тя свързва фотоапарата с компютъризираната си книга, за да може да вкара изображенията директно в паметта ѝ.