Съботно-неделните предложения – джаз, планина и емоции фойерверки

На 11 юли отбелязваме Световния ден на човечеството. Въведен е от ООН по повод раждането на 5-милиардния жител на планетата на тази дата през 1987 година. И предложенията ни за уикенда са като за световно празнуване на рожден ден.

В Античния театър в Пловдив – симфонична музика и поп

 

В събота, на 10 юли, от 20.30 часа, в Античния театър в Пловдив Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове със симфоничния оркестър на Държавната опера – Пловдив. Диригент ще бъде Максим Ешкенази. Освен своите песни Михаела Филева ще изпълни известни песни от мюзикъли.

 

„Отчаяни съпрузи“ в Летния театър във Варна

Отново в събота, и отново в 20.30 часа, но този път в Летния театър във Варна може да гледате комедията „Отчаяни съпрузи“. В главните роли ще видите Даниел Пеев, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров. Автори са френските стендъп комедианти – Алекси Макар, Жером Даран и Стефан Мюра. Режисьор на представлението е Васил Дуев. Актьорите играят с истинските си имена. Сюжетната линия е следната – Бойко получава писмо от приятелката си, в което тя му пише, че го напуска. За да се справи с раздялата, Бойко призовава на помощ двамата си най-добри приятели Явор и Дънди, които да му дадат идея как да си я върне.

Витоша Летен Фест

За намиращите се в София предложението ни за събота е свързано с Витоша Летен Фест. То ще се проведе в Природен парк „Витоша“, по-конкретно около- хижа „Момина скала“. Събитието включва планинско бягане, планинско колоездене и кратък туристически поход. Състезанието по по планинско бягане започва от 11.00 часа и ще е 14-километровото трасе „Кумата“. Ще има и състезание по планинско колоездене – от 11.10 часа по трасе „Копитото“. За любителите на класическия туризъм ще има поход – от 11.20 часа. Той е по 3.5-километровото трасе, което организаторите са нарекли „Обичам Витоша“. То е с продължителност около 2 часа.

Джаз фестивал

През двата почивни дни в Южния парк ще се състои джаз фестивалът – A to JazZ Festival – София. В него ще участват млади световни звезди, като организаторите очакват над 25 000 почитатели на музиката. Подготвили са традиционните джем сешъни, детска образователна програма, пъстър арт базар с авторски аксесоари, дрехи, бижута, произведения на изкуството, книги, грамофонни плочи и всякакви уникални подаръци. Ще има и невероятни летни коктейли. Входът за фестивала e свободен. В програмата на A to JazZ Festival ще чуете големи имена от световната, българската и европейска джаз сцена като Jose James, The Essential Funk Trombone, Zhivko Vassilev Quintet, Soulbmoll, Lina Nikol, Terziyski Logozarov Settlers, Via Mavis. Вики Алмазиду, Антони Дончев квартет и специалните гости „Хюман тъч“ и Теодосий Спасов ще ни представят последните творчески идеи на легендарния Милчо Левиев.

Жената от Панчаревското езеро

През двата почивни дни, от 20.00 часа, ще имате възможност да чуете и видите операта „Жената от езерото“ на Джоакино Росини по едноименната поема на сър Уолтър Скот. Спектакълът на Софийската опера и балет ще се играе на специално създадена за целта сцена на Панчаревското езеро. Историята разказва за красивата Елена, която пее край водата за своя любим Малкълм и омагьосва с гласа и емоцията си самия крал на Шотландия. Режисьор и сценограф е Пламен Карталов, диригент – Фрaнчecкo Рoзa. В главната роля на Елена ще чуете Мaрия Рaдoeвa/ Cтaниcлaвa Мoмeкoвa. Операта е известна с трудните си арии. Ролята на любимия Малкълм, например, е поверена на Aлeкcaндринa Cтoянoвa-Aндрeeвa/ Виoлeтa Рaдoмирcкa. Но освен че операта е изпълнителско предизвикателство, тя е и огромен залп от фойерверки от емоции – от най-лирични до най-драматични. А какво друго му трябва на човек в Световния ден на човечеството?