Човекът, който създаде Холивуд

Мъжът, без когото Холивуд нямаше да съществува, първоначално изобщо не го интересували нито филмите, нито тяхното създаване. Тръгвайки от много бедно сираче, той успява да стане един от най-богатите хора в Америка. Не само, че не е парадирал с новия си луксозен живот, но и помагал на всички, които са тръгвали по пътя му. Този човек е унгарецът Адолф Цукор.

 

Ражда се на 7 януари, 1873 г. в село Риче, Австро-Унгария, в бедно еврейско семейство. За съжаление, родителите му почиват, когато е малък, и чичо му го взема под крилото си. На 15 години младият Адолф решава, че трябва да вземе живота си в своите ръце и напуска училище, за да търси щастието си.

Емиграция и първа работа

Бъдещият магнат решава да потърси късмета си в Съединените щати – страната на неограничените възможности. Той пристига с кораб от Хамбург през 1889 г. в Ню Йорк и отсяда при негови родини. Като повечето емигранти в САЩ и Адолф Цукор започва да гради живота си от нулата. Първата му работа е като метач пред магазин за кожи, работейки само за 2 долара на седмица. Макар че е с незавършено средно образование, на младия унгарец не му липсват ум и амбиции. Не след дълго той преценява, че ако се научи как да обработва кожите, ще може да си изкарва по 4 долара седмично. Впоследствие чрез чиракуване добива богат опит не само в кожарската промишленост, но и в производството на килими. Когато чува за Световното изложение в Чикаго през 1893-а, той се отправя на север. Вдъхновен от идеите, които вижда там,  работливият 20-годишен мъж основава собствен бизнес за кожи и килими. През 1897 г. той се жени за Лоти Кауфман, с която имат две деца: Юджин и и Милдред. До 1925 г. компанията му носи толкова много приходи, че унгарецът вече не се тревожел за финансовото си състояние.

Обвързването с кинематография

Адолф Цукор (1922 година).

Според най-различни данни, той започва да се интересува от създаването на филми между 1893-а и 1901-а, главната причина – потенциалът на този бизнес. Фактически неговият братовчед Макс Голдстийн му помага да направи първите крачки в киноиндустрията. Голдстийн вече имал собствен занаят с никелодеони (от „никел“, името на американската монета от пет цента и древногръцката дума „одеон“), предшестениците на киносалоните. Заради нуждата от финансиране на бизнеса си, той помолил братовчед си Цукор за пари на заем. Въпреки че първоначално проектът не бил успешен,  тъй като никелодеоните започвали да губят репутацията си, Адолф Цукор не се отказва от мечтите си за още по-голям успех.  През 1912 г. създава Famous Players Film Company като американска дистрибуторска компания за френската филмова продукция на „Les Amours de la Reine Élisabeth“, в която играе французойката Сара Бернар – най-известната актриса от 10-те години на XX век. От този момент Цукор решава да работи като режисьор и да прави филми само за успешни актьори и актриси. Впрочем именно канадката  Мери Пикфорд се проучва благодарение на него.

Началото на Paramount Pictures

През 1916 г. започва необратимият процес за създаването на Холивуд. Филмовата компания на магната започва да си сътруднични с други компании, а това довежда до създаването на първото и световно известното киностудио – Paramount Pictures Corporation. Докато компанията става все по-мощна с всеки изминал ден, Адолф Цукор купува киносалони, продуцира нови филми и успешно бори конкуренцията. Впрочем той изобщо не се е интересувал от киноизкуството, а да бъде успешен бизнесмен, за да изкарва милиони долари. Към края на житейския си път, въпреки че е бил най-богатият мъж в САЩ, водил скромен начин на живот, без да парадира с богатството и известността си.

Последни години

Адолф Цукор на стари години.

През 1959 г. великият Цукор се оттегля от Paramount, но продължава да следи развитието на студиото си. На 10 юни, 1976-а, той решава да подремне за мъничко, но така и не се събужда. Цукор е получавал множество награди като „Почетна награда на филмовата академия на САЩ“ и собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд. Без визията и идеите му, Холивуд днес нямаше да бъде същият.