Честит рожден ден, скъпа Натали!

Днес, на 9-ти юни, прекрасната израелско-американска актриса Натали Портман празнува своя 40-ти рожден ден. Тя не само има сериозна филмова кариера зад гърба си, а и е рекламно лице на луксозни марки, като Dior. Освен това е застъпничка и активистка за правата на животните и човека. По случай празника, ви припомняме някои акценти от биографията ѝ.

 

Натали Портман се ражда на 9-ти юни 1981 г. в Йерусалим, Израел, в семейството на Авнер Хершлаг и Шели Стивънс. След три години те се преместват в Съединените американски щати: първоначално в щата Вашингтон, след това в Кънектикът през 1988 г., докато през 1990 г. най-накрая се установяват в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Натали дебютира като актриса на 12-годишна възраст във филма на Люк Бесон „Леон“ (1994). В него тя изиграва ролята на дете, което се сприятелява с много по-възрастния от него наемен убиец (Жан Рено). През следващите 10 години участва в най-различни продукции:  „Междузвездни войни“ (2001-2005), „Отблизо“ (2004), „Другата Болейн”(2008), „Черният лебед“ (2010). До този момент е била номинирана цели 77 пъти и е спечелила близо 39 кинонагради, сред които и „Златен глобус“, БАФТА и „Оскар“.

Кадър от „Черният лебед“.

Натали сключва брак с френския танцьор и хореограф Бенджамин Милпие на 4-ти август 2012 г. в Биг Сур, Калифорния. През 2011-а се ражда синът им Алеф, а след 6 години и дъщеря им Амалия. За кратко младото семейство живее в Париж, но понастоящем се намира в Лос Анджелис. Натали Портман е вегетарианка и изповядва юдаизъм. Освен английски знае перфектно и иврит.

 

А ето и някои от най-емблематичните ѝ цитати:

 

„Не обичам да уча. Мразя да уча. Харесва ми да научавам. Да се научаваш е красиво.“

„Ходенето на купон за мен е също толкова образователно, колкото и ходенето на лекции.“

„Постоянно говоря по телефона, защото обикновено не съм с хората, с които искам да бъда.“

„Не съм някой, който ще жертва всичко за киното, животът ми винаги ще бъде по-важен.“

„Умните жени повече си падат по умните мъже, отколкото умните мъже харесват умните жени.“

„Казват ми: „Добре, ето тук ще повдигнем деколтето ти“, а аз: „Какво деколте?“

Със съпруга си Бенджамин Милпие.

„Има толкова други неща, които човек може да прави на този свят. Да се интересувам само от правенето на филми, би ограничило живота ми.“

„Зодия Близнаци съм, затова и променям мнението си всеки ден.“

„Когато някой тип ми каже, че съм сладка, не се чувствам поласкана. Приемам, че „сладък“ е домашният любимец.

„Понякога, най-силното, което можеш да направиш, е да кажеш „не“.