Чаша какао може да предпази от негативните ефекти на мазни храни, показва проучване

Чаша какао може да ви предпази от негативните ефекти на мазни храни, консумирани в стресови моменти, сочат нови изследвания.

Изборите на храна, които хората правят под стрес, могат да повлияят на начина, по който напрежението се отразява на сърдечното здраве, твърдят експерти.

Флаванолите са съединения, които се съдържат в някои храни и напитки, като ябълки и чай, и се смята, че имат редица ползи, включително регулиране на кръвното налягане и защита на сърдечно-съдовата система.

За хората, които обикновено избират мазни храни, когато са под стрес, или просто защото са бързи и удобни, добавянето на чаша минимално обработено какао или зелен чай „може да направи реална разлика“ за тяхното здраве.

Проучване на учени от Университета в Бирмингам показа, че високото съдържание на мазнини може да увреди функцията на кръвоносните съдове и доставката на кислород до мозъка, докато флаванолите – намиращи се в изобилие в какаото и зеления чай – защитават тези функции в условия на ежедневен стрес.

За целите на проучването изследователите са дали на 23 здрави възрастни закуска, включваща два маслени кроасана с 10 г осолено масло, 1.5 резена чедър и 250 мл пълномаслено мляко.

Към храната участниците са пили или какао, богато на флаваноли, или какао с ниско съдържание на флаваноли.

 

След осем минути почивка групата е изпълнила тест по математика, който постепенно увеличавал скоростта, като алармирал при грешка.

По време на почивката и теста учените са измервали кръвния поток в предмишницата, сърдечната активност и кислорода в организма.

Резултатите показват, че стресовата задача е довела до значително повишение на сърдечната честота и кръвното налягане – реакция, подобна на ежедневния стрес.

Изследователите установили, че консумацията на мазни храни заедно с какао с ниско съдържание на флаваноли в стресова ситуация влошава функцията на кръвоносните съдове за до 90 минути след събитието.

Въпреки това, какаото с високо съдържание на флаваноли предотвратява този спад във функцията на кръвоносните съдове след стреса и консумацията на мазни храни.

Експертите препоръчват да търсите минимално обработено какао на прах в магазините. Ако какаото не е вашият избор, можете да увеличите приема на флаваноли чрез зелен чай, черен чай или горски плодове.

Четете още : Ползата от ядене на повече боб

Нора Пенчева