Тъжна новина за почитателите на тайландския плаж Мая Бей

Разказваме ви защо емблематичният плаж в Тайланд ще бъде временно затворен за посещение и плажуване.

 

 

Кой би предположил, че преди 31 години филмът “Плажът” с участието на Леонардо ди Каприо ще популяризира почти неизвестния никому плаж Мая Бей, разположен на остров Фи Фи Ле в Тайланд.

Кадър от филма „Плажът“ с участието на Леонардо ди Каприо.

От тогава до наши дни над хиляди туристи ежегодно пътуват до Фи Фи Ле, за да се полюбуват на спиращия дъха залив, чистата морска вода, уникалните флора и фауна и безкрайна синева на Мая Бей. За съжаление, прекомерният брой посетители не само унищожава рифа и коралите и плаши местните чернопери акули с над хилядите лодки, които акостират в залива, но и нивата на оставените боклуци се увеличават все повече и повече.

Райският залив.

Ето защо не е чудно, че след като редица морски биолози призоваха властите да ограничат достъпа до плажа, той бе временно затворен през юни 2018-а в срок за три и половина години. Здравната криза от 2019-а също спомогна за по-успешното предпазване на природния феномен, който най-накрая бе отворен за туристи чак миналата година през януари, ала при спазването на строги правила.

Мая Бей, видян от птичи поглед.

В този ред на мисли, преди броени дни, по данни на тайландската медия Bangkok Post, се разбра, че всяка година от 1-ви август до 30-ти септември култовият плаж Мая Бей ще бъде затворен по време на сезона на мусоните за естествена рехабилитация. Наред с това в райския залив вече не се допускат лодки, което е свързано с по-нататъшното опазване на околната среда, както вече казахме.