„Сурва“ пристигна в Перник – продължава и през уикенда

„Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват, нека дойде в Перник и да види дружините сурвакари, гордостта в очите на млади и стари, ентусиазма и вълнението в погледа на децата.“

С тези думи президентът Румен Радев поздрави участниците на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.

Фестивалът се провежда за първи път след три години прекъсване. Зимният обичай „Сурва“ е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Няма сила, която може да спре хилядите сурвакари и кукери, които отговарят на гордия зов на традициите“, продължи президентът в приветственото си слово и изрази надежда, че след като участниците в „Сурва“ възприемат своите маски и костюми като семейно богатство, то те ще ги предадат и на следващото поколение.

За да се убедите сами в енергията на танците на кукерите, чаушите, арапите, бабугерите и другите чудновати персонажи, които с гръм и трясък ще гонят злите сили, бъдете гости на маскарадните игри в Перник, които ще продължат и през уикенда.

По традиция фолклорният празник се провежда всяка година в последните събота и неделя на месец януари. Но заради големия интерес тазгодишното – 29-то издание започна още в петък и ще бъде общо три дни.

На централния площад в Перник ще дефилират над 1700 участници. Те ще демонстрират старинни български обичаи. Към тях ще се присъединят и 15 групи с кукерски маски от чужбина – от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия.

Тази сутрин, на 27 януари, се проведе детската „Сурвакариада“, в която участваха ученици от Перник и региона.

И за малки, и за големи историкът Димитър Тренчев, който е председател на сдружение К.О.Р.Е.Н.И. от петричкото село Коларово, обяснява, че всеки, който води маскарадната магия, носи благослов.

В Пернишко, Граовско, Брезнишко наричат водещия сурвакар. В Петричко и Санданско – бабугер, край Места – джамалар, в полите на Пирин в Мелнишко – станчинар.

След водещия идва ред на всички останали персонажи – камилата с камиларя, джамала и мечката с мечкаря.

Смята се, че камилата е символ на издръжливостта, особено в трудни години. За мечката се знае, че както може да спи, така и когато се пробуди, може да извика слънцето. А ако то е заспало много дълбоко, особено в мрачен дъждовен ден, мечката може да го грабне и да го събуди.

По обед започна и дефилето на 21 маскарадни групи от цялата страна.

Зрителите имаха възможност да проследят фестивала от специално изградени трибуни за над 1500 души. Те го наблюдаваха от големи видео стени, разположени на централния градски площад, където за огладнелите кукери имаше традиционни зимни ястия и напитки, както и типични сувенири.

По време на откриването, което започна в 18.00 часа, гостите имаха възможност да се насладят на 3Dmapping шоу с пиротехника и аудиовизуални ефекти, разказващо история, изградена върху местния фолклор.