Странностите на Короната: защо на камериерките на Елизабет Втора им забранено да използват прахосмукачка.

Обслужването в Бъкингамския дворец налага много забрани, които понякога засягат дори методите на работа на персонала.

 

 

Членовете на кралското семейство винаги са имали много служители, осигуряващи комфортното им пребиваване в двореца: става дума за готвачи, икономи, шофьори, камериерки и други служители. Към много от тях Уиндзорите предявяват личните си изисквания – някои от тях са лесно обясними, други могат да предизвикат недоумение сред неподготвената публика.

Стана известно, например, че наследникът на кроната Чарлз, който получи прякора „разглезения принц”, категорично забранява на персонала на Кларънс Хаус да пере дрехите си и тези на своите половинки в пералня. Слугите на Уелския принц трябва да са готови да перат на ръка, и това не единственото изискване на Чарлз, което предизвиква възмущението на британците.

Колкото и да е странно в резиденциите на майката на Уелския принц има забрана върху друг вид техника: камериерките на Елизабет Втора не бива да използват прахосмукачки. Документалният филм със заглавие „Кралските слуги” дава представа за строгите правила, които се налага да спазват служителите при почистването на резиденции от рода на Бъкингамския дворец.

За хигиенизирането на помещенията по правило се търсят висококвалифицирани кадри, които не само се справят прекрасно с работата си, но и умеят да останат незабележими и да пазят тайните на короната. „Най-добрия слуга е този, който нито се вижда, нито се чува. Кралското семейство се нуждае от най-професионалните слуги в света, които по-скоро биха умрели, отколкото да сгрешат”, – се казва в документалния филм. Питър Ръсел, работил за британското кралско семейство от 1954 г до 1968-а обясни, че членовете на монаршеската фамилия „искат да сте там, но в същото време, не искат да сте там… Те искат да сте там, защото просто не могат без вас”.

Важен е не само резултатът, но и методите, които използват служителите на двореца. Когато става дума за почистването на килимите, например, прахосмукачката е невъзможен вариант, заради шума, който издава устройството.

Жилищната площ на Бъкингамския дворец, обаче, е над 75 хил. кв м, има 775 стаи, и трябва да се поддържа в образцова чистота. Как става това? Колкото и да е странно килимите се се метат, както и паркета. Работата може да изглежда много трудна, но се заплаща солидно.

Както съобщава изданието Daily Mail на камериерките в Бъкингамския дворец се предлага 5-дневна работна седмица с два „плаващи” почивни дни. Годишният доход на такива служителки е около 17 хил. паунда, като те са длъжни да живеят в двореца.