Стоматологични иновации: Colgate с първата рециклираща се туба за паста за зъби в света

Американската компания Colgate отдавна е обявила, че възнамерява да бъде пионер в производството на изцяло природосъобразни туби за паста за зъби, които ще могат да се рециклират. Това е напълно разбираемо, като се има предвид, че земята се намира пред екологична катастрофа, ако не се вземат навременни мерки. Ето какво друго се знае до този момент:

 

В интерес на истината, първият подлежащ на рециклиране амбалаж бе пуснат още в началото на миналата година, но засега се използва само за един продукт на бранда – Colgate Smile for Good. Ала това е само началото за мощната дентална компания, която си е поставила за цел до четири години всичките ѝ продукти да са изработени от рециклируеми опакови.

Технологията е плод на петгодишен труд и проучвания, които възлагат големи надежди на полиетилена с висока плътност. Макар и този синтетичен материал да е открит от немските химици още в края на XIX век, в днешно време от полиетилен се произвеждат всякакви ленти, кабели, съдове за съхранение и други предмети за битови нужди. Но чак през последните десетилетия учените обърнаха повече внимание на направата на полиетиленови изделия, целящи те да бъдат по-лесни за преработване и рециклиране.

Рециклируема торбичка, произведена от полиетилен, който е обозначен с инициалите РЕ.

Това е наистина брилянтна идея, особено като се има предвид, че годишно над 1.5 млрд. туби от паста за зъби – нерециклиращи се – биват изхвърляни на боклука. Горенето им също не е решение, защото техните изпарения са доста отровни. Впрочем от Colgate са решили, че ще споделят успехите си и с други производители на зъбни пасти.

Създаването на рециклируема туба ще помогне сериозно в борбата с отпадъците. Colgate желае всички туби за паста за зъби да покриват международните стандарти за рециклиране. Ето защо решихме да споделим нашата технология с всички останали производители.“ – коментира неотдавна Саймън Питърсън – генерален директор на Colgate-Palmolive за Южнотихоокеанския регион.

Това е една наистина добра новина, особено след като преди година пандемията от коронавирус връхлетя света. В резултат на няколкомесечната карантина обърнахме внимание как пандемията донесе обновление на земната флора и фауна. Наред с това повлия и върху нарасналата масова употреба на предпазни маски и латексни ръкавици. Този скок насърчи търсенето на по-бързо и общо решение за пластмасата, както вече писахме – https://special.bg/covid-19-predizvikva-nova-kriza/ .