Съботно-неделните предложения – цветя и вино за Деня на Европа

На 9 май отбелязваме Деня на Европа, заради което и предложенията ни са приоритетно празнични – цветя, вино и духова музика.

Като за начало да припомним случилото се на 9 май преди 71 години. На тази дата през 1950 г. в Париж френският външен министър Робер Шуман предлага декларация, в която излага идеята си за нова форма на политическо сътрудничество между страните от Стария континент. То трябва да премахне всякаква потенциална възможност от нови войни между европейските народи. По-конкретно Шуман иска да създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана във Франция и Германия. Предложението му поставя началото на Европейския съюз. За да се подготвим за Деня на Европа, нека си създадем празнично настроение с цветя, вино, музика и кино.

Тубероза.

Цветно изложение „Флора 2021“

Ако през уикенда сте в крайморския град Бургас, не пропускайте неговото знаково изложение на цветя – „Флора 2021“. То започва в събота (8 май) и ще продължи цяла седмица – до неделя (16 май).

Сред акцентите в новото издание са туберозата, чийто аромат се използва като основна съставка в някои от най-скъпите парфюми в света, както и английските рози на David Austin, отглеждани у нас от български производители. Участващите в изложението са подготвили атрактивни цветни инсталации, красиви и ароматни сезонни цветя, луковици, всякакви кактуси, както и полезните за всеки градинар инструменти, техника и поливни системи.

Изложението ще се проведе изцяло на открито – в площите около експозиционния център „Флора“.

Premiere Sommelier Market 2021

В съботния ден в градината на Гранд Хотел София в столицата от 11.30 часа до 19.30 часа ви очакват 34 изложителя на вина, които ще ви покажат над 250 вида от питието. Така, в рамките на една кратка разходка сред най-добрите енолози и търговци на вино в страната, ще намерите отговор на няколко въпроса: Какви нови вина пускат водещите български изби на пазара; кои от тях ще са на гребена на вълната през 2021 година и какви изисквания можем да имаме към реколтата от 2020 година.

Премиера в операта на „Баща ми бояджията“

Плакатът към мюзикъла „Баща ми бояджията“.

Отново в събота, от 19.00 часа, ще имате възможност да гледате премиерата на мюзикъла „Баща ми бояджията“. С този спектакъл директорът на Софийската опера – академик Пламен Карталов се прекланя пред авторите на известния филм от 1974 г., любим на милиони българи. Негов режисьор е Стефан Ив. Димитров, хореограф – Богдан Ковачев, художник – Николай Сърчаджиев, диригент – Вили Казасян. Те вдъхновяват Карталов за постановката на първата сценична версия на мюзикъла. Автори на музиката са Петър Ступел и Константин Драгнев, сценарият е дело на Васил Цонев и на поета Кръстьо Станишев.

В главната роля ще видим Калин Врачански, който ще бъде бащата – г-н Андреев. Специален гост ще е актьорът Славчо Пеев, който ще се превъплъти в образа на фабриканта – г-н Маринов.

Осем филма от „Киномания“ – онлайн

Кадър от „Най-хубавите години“.

През уикенда може да се отдадете на киномаратон. Кинофестивалът „Киномания“ дава възможност на своите почитатели да гледат осем от най-интригуващите му заглавия онлайн – на https://neterra.tv/festival/kinomania. Достъпът до всички филми е на цена 24.99 лв., а на единичен билет за избрано заглавие – 12 лева. Сред осемте предложения са френският „Силата на любовта“ на Валери Льомерсие, който е биографичен филм за живота на канадската певица Селин Дион. Други три френски заглавия са „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол, който спечели Европейската награда за най-добра комедия и разказващ историята на група затворници с актьорски амбиции; носителят на шест награди „Сезар“ – „Сбогом, глупаци“ на Албер Дюпонтел, занимаващ се с фризьорка, търсеща изоставеното си дете, и филмът „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен. Италианското кинопредложение е „Най-хубавите години“ –  филм за приятелството и любовта със звездното участие на Пиерфранческо Фавино, Микаела Рамацоти, Ким Роси Стюарт и Клаудио Сантамария.

Може да гледате и филма на носителя на „Оскар“ Ищван Сабо – „Окончателен доклад“. В него сюжетът се върти около известен кардиолог, който след като се пенсионира и завръща в родното село, преоткрива важни истини за живота. Не е за пропускане и „Скъпи другари“ на Андрей Кончаловски, спечелил специалната награда на журито на международния кинофестивал във Венеция. Той се занимава със засекретен погром на мирна демонстрация в Новочеркаск през далечната 1962 година.

Британското кинопредложение е „Пътуване към спомените“ на Хари Маккуин с актьорския тандем Колин Фърт и Стенли Тучи. Двамата пътешестват в стар кемпер и откриват истини за себе си и реалността.

Концерт на Софийския духов оркестър за Деня на Европа в „Борисовата градина“

В неделя (9 май) по случай Деня на Европа си доставете удоволствие с концерта на Софийския духов оркестър. Той започва от 17.00 часа на Лятната естрада в „Борисовата градина“. Диригент е Юли Дамянов, а солисти Еделина Кънева и Александър Мутафчийски. В програмата освен химна на Европа от Бетовен, ще чуете Полонеза оп. 40 от Шопен, Унгарски танц № 5 от Брамс и много арии. От български автори са включени тарантелата на Юли Дамянов, създадена за мюзикъла „Рибарски свади“ по Карло Голдони и „Дунавско хоро“ на Дико Илиев. Така в ритъма на правото хоро в размер 2/4, което се изпълнява традиционно при посрещането на нова година, ще прекрачим с нови надежди в започващата седмица.