COVID-19 предизвиква нова криза

Коронавирусът определено стана най-популярната дума през изминалата 2020 г., белязвайки живота на милиарди хора завинаги. Наред със затварянето и противоепидемичните мерки, светът бе сполетян и от множество кризи, сред които най-силно се открояват здравната и икономическата. Напът, обаче, е и трета, която пряко засяга околната среда и състоянието на земната флора и фауна. Ето за какво става дума:

 

Маските – за еднократна или многократна употреба – отдавна станаха част от ежедневния ни гардероб. И докато преди малцина се запасяваха с тях, сега компаниите, които ги произвеждат, не могат да смогнат с доставките и с печалбите. Но ако предпазните средства за многократна употреба не влияят съществено на екологическата криза, останалите крият огромна опасност.

Според проучване на организацията Oceans Asia, само през 2020-а около 1.5 млрд. защитни маски са попаднали във водите на световния океан. Това са само 3% от общия брой произведени за същата година – цели 52 милиарда. Числата са тревожни, особено, като се има предвид, че пандемията едва ли ще утихне скоро, а оттам и прекомерната употреба на противоепидемичните средства.

Гари Стоукс от Oceans Asia.

Използването на все повече предпазни маски, ръкавици и пластмасови кутии за храна за вкъщи продължава да повишава рисковете от замърсяване на океаните и моретата. Освен това в много държави се стигна и до отлагането на предвидените мерки за преустановяване на изработването и използването на пластмасовите изделия за еднократна употреба, а това на свой ред ще доведе до катастрофални последици за световния океан. Всяка година пластмасовите отпадъци отнемат живота на над 100 хил. различни видове морски бозайници, костенурки, птици и риби.“ – алармира директорът на Oceans Asia Гари Стоукс.

Редица учени смятат, че за да се овладее проблемът, държавите не само трябва да започнат да събират разделно маските за еднократна употреба, но и час по-скоро да продължат да реализират политиките си срещу пластмасовите изделия.

Да припомним, че тази година, от 1-ри до 12-ти ноември, в Глазгоу, Шотландия, ще се състои 26-та конференция на Организацията на Обединените Нации по изменение на климата. Първоначално тя бе планирана за миналия ноември, но се наложи да бъде отложена с 12 месеца заради избухналата пандемия от COVID-19.

Тази година, обаче, провеждането ѝ е от съществено значение. За милиони хора по света това е знак на надежда, че най-сетне здравият разум и чувството за отговорност ще надделеят над алчността и жаждата за надмощие, чрез постигане на консенсус за опазването на околната среда.