Традиционно хоро и отдаване на почит по време на пандемия

Шести януари е повод не само да честитим и отпразнуваме Йордановден, но и да станем свидетели на символичното хвърляне на кръста във водата или на традиционното калоферско хоро. Но тъй като пандемията от коронавирус все още продължава, тази година спазването на тези български традиции и обичаи също бе поставено под въпрос. Въпреки това решението на калоферци изненада всички. Ето за какво става дума:

 

Всяка година на Йордановден (Богоявление), група смели мъже от красивия град Калофер влизат в леденостудените води на Тунджа, за да се включват в прочутото хоро за здраве. В реката се хвърля и кръста, който трябва да бъде изваден от най-силния, бърз и смел сред участниците, както повелява традицията.

Град Калофер.

Тази година, обаче, ситуацията бе малко по-деликатна заради все още продължаващата здравна криза. Макар че този път нямаше официална церемония, мнозина се събраха, за да спазят обичая. Органите на реда се опитаха да се намесят, но за калоферци танците и песните трябваше да продължат.

Отиваме на мястото за ритуала и започваме с освещаването на иконата, потапя се кръстът. Сами може да усетите настроението. Никой не е в състояние да спре тия хора – корави глави, разумни, но все пак. Важното е да се спази традицията, ще понесем каквото трябва оттам нататък.“ – сподели кметът на Калофер господин Румен Стоянов пред Bulgaria ON AIR. В интерес на истината, градоначалникът не влезе в студените води на реката, давайки по този начин пример на останалите.

Господин Румен Стоянов, кмет на град Калофер.

Усещането на този ден е божествено. В река Йордан на този ден е кръстен Христос. Разплаках се от радост. Цяла седмица защитавах кмета във Facebook. Изкарах коронавируса на крак. България 500 години е пазила традициите си. Историята трябва да се помни. Здраве и късмет на всички.“ – заяви един от участниците, дошъл, за да защити българския обичай.

Освен че тази година в хорото се включи и жена, дървеното разпятие бе хванато от мъжете и впоследствие връчено на най-малкия участник – петгодишният Кристиян.

Събитието, разбира се, предизвика доста разгорещени дебати дали постъпката на калоферци е била правилна, или не. Но мнозинството от българите – за добро или за лошо – подкрепиха решимостта на своите сънародници да не се отказват от тазгодишните чествания, въпреки пандемията.

Да припомним, че на днешната дата – преди цели 173 години – в Калофер е роден и видният български герой, поет и борец за свобода Христо Ботев. По този повод из цялата страна се състояха чествания в памет на именития възрожденец. В родния му град бяха поднесени множество венци както пред неговия паметник, така и пред този на майка му Иванка Ботева.

Паметникът на Христо Ботев в град Калофер.

Ботев е символ за Калофер и за България, за всички нас. Да уважаваме паметта му.“ – обобщи негов съгражданин пред Българското национално радио.