Научно обоснована прогноза за „Мъж на годината“ 2020

За „Мъж на годината“ за 2019 г. бе обявен д-р Милен Врабевски. За „Мъж на годината“ за 2020 г. се конкурират баща и син – Стефан и Максим Иванови, доц. Атанас Мангъров и ген. Венцислав Мутафчийски. Може да гласувате за своя фаворит на сайта https://manoftheyear.bg/ до 28 февруари 2021 г. включително. Но може ли да се прогнозира кой от тримата ще спечели?  Имайки предвид научно доказани качества и характеристики на мъжете, които жените харесват, отговорът е утвърдителен. Ето какво в мъжете привлича жените като магнит.

 

1. Доброволческа дейност

Жените намират за привлекателни онези мъже, които се занимават с доброволчество. Ако приемем, че благотворителността е в някаква степен синоним на доброволчеството, то е ясно защо д-р Милен Врабевски стана „Мъж на годината“ за 2019 г. и победи в надпреварата с творческия дует Георги Господинов и Теодор Ушев и с актьора Мариус Куркински. Той бе предпочетен пред тях заради своята благотворителна дейност в подкрепа на инициативи, утвърждаващи националната идентичност.

2. Екстремни спортове

Изследване, проведено през 2014 г. от Университета на Аляска в Анкъридж сред 230 анкетирани, показва, че мъжете, които практикуват екстремни спортове, са смятани за по-привлекателни в сравнение с онези, които залагат на по-спокойни преживявания. Ето защо можем да предположим, че титлата „Мъж на годината“ за 2020 г. ще бъде спечелена от баща и син – Стефан и Максим Иванови – гребали 105 дни в открити океански води. В същото време учените от Университета в Аляска подчертават, че всяко рисково занимание придава допълнителна привлекателност на мъжа, като то може да бъде от най-различен характер – включително извършване на химически опити в недостатъчно обезопасена среда. Ето защо и шансовете на доц. Атанас Мангъров и ген. Венцислав Мутафчийски да се окичат с титлата „Мъж на годината“ не са за подценяване.

3. Леко набола брада

В проучване от 2013 г. на Университета на Нов Южен Уелс се прави изследване сред 177 хетеросексуални мъже и 351 хетеросексуални жени, които разглеждат снимки на десетима мъже, едни от които – гладко обръснати, други – с леко набола брада, трети – с бради. Оценката била, че най-привлекателни са мъжете с леко набола брада.

4. Спортна фигура, но в никакъв случай не копие на Шварценегер

През 2007 г. Калифорнийският университет прави експеримент – 286 жени разглеждат снимки на мъже без риза и посочват кои от тях биха били подходящи за дългосрочна връзка.

Мнозинството от жените отчитат, че само онези мъже, които не са застрашаваща конкуренция на Шварценегер, но все пак вдигат гири вкъщи, са по-подходящи за дългосрочна връзка.

Факт е, че учените от Калифорнийския университет – Дейвид А. Фредерик и Марти Г. Хаселтън, отбелязват, че в еволюционен план мускулестото тяло означава – силни гени, гарантиращи успешно размножаване и по-жизнеспособно потомство. За една дългосрочна връзка обаче, която почива на доверие и усещане за сигурност, е по-добре мъжът да не прекалява с времето, прекарано във фитнеса.

5. Чувство за хумор

Проведени са редица проучвания както в европейски, така и в американски университети, според които жените смятат за по-привлекателни онези мъже, които имат чувство за хумор и могат лесно да ги разсмеят. Обратното обаче не е в сила – проучване, публикувано през 2006 г. в списание Evolution and Human Behaviour, показва, че мъжете не смятат една жена за по-привлекателна от друга само заради това, че има чувство за хумор.

6. Грижа за куче

При експеримент, проведен през 2014 г. в Академичния център „Рупин“ в Израел и в Мичиганския университет, 100 жени трябвало да прочетат кратки истории за мъже. Едни от тях били описвани като „гадове“ – изневерявали и се биели. Други – работели усърдно и били грижовни бащи. Но ако в конкретна история ставало дума, че мъжът се грижи за куче, той автоматично се възприемал за по-привлекателен – независимо, че може и да е бил в групата на „гадовете“.

Изследователите заключили, че притежаването на домашен любимец е сигнал, че мъжът е способен да поема дългосрочни ангажименти. Освен това изглежда по-спокоен, достъпен и удовлетворен от живота.

7. Композиторски талант

През 2014 г. в Университета в Съсекс било проведено следното проучване – на близо 1500 жени, чиято средна възраст била 28 години, били пуснати музикални парчета – едни от тях – по-простички мелодии, други по-трудни за запяване от първия път. Въпросът бил жените да определят кой композитор смятат за по-привлекателен. Оказало се, че измислилите сложни триделни форми имат по-голям шанс сред жените.

8. Гордо излъчване

Изследване на Университета на Британска Колумбия, извършено през 2011 г., разкрива, че мъжът, излъчващ гордост, е смятан за по-привлекателен от жените в сравнение с друг, от който струи радост. В проучването участвали 900 мъже и жени, които разглеждали снимки на хора от противоположния пол, излъчващи радост, гордост, срам и неутрално отношение. На свой ред мъжете смятали, че щастливите жени на снимките, били по-привлекателни от останалите.