Живот след мандата: президентският клуб Мар-а-Лаго

Палм Бийч във Флорида е известен с луксозните си имения и клубове. Сред тях е и Мар-а-Лаго – бившата резиденция на бизнес дамата и филантроп Марджъри Мериуедър Пост, сега частен клуб, собственост на президента Доналд Тръмп. Той планира да се премести в него заедно с Мелания след напускането на Белия дом.

 

Мар-а-Лаго се различава от традиционните клубове, които обикновено са закрити и обединяват хора с определена професия или интереси. Всеки, който има пари за членски внос, може да стане член на клуба, собственост на президента, пише Bloomberg.

Ако кандидатът за член на клуба има възможност да внесе 200 хил. долара входна такса, тогава той най-вероятно ще бъде приет. Впрочем както членовете, така и нечленуващи в клуба могат да наемат помещенията на Мар-а-Лаго за различни събития, ако финансовото им състояние го позволява.

Доналд Тръмп купи имота през 1985-а, след като той остана без собственик в продължение на над 10 години. Когато Марджъри Пост почина през 1973 г., тя завеща имението на правителството на САЩ като „зимен Бял дом“, но президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Джими Картър не приеха подаръка. През 1981 г. имението бе прехвърлено на фондацията „Пост“, а през 1985-а то стана собственост на Тръмп срещу 8 млн. долара и той се нанесе в него с тогавашната си съпруга Ивана.

Жителите на Палм Бийч никога не са харесвали особено милиардера и през 90-те между градските власти и Тръмп се проведоха няколко съдебни дела. Бизнесменът твърди, че е бил „преследван за провеждане на политика на отворени врати в затворен град“.

През 2006-а Палм Бийч глоби Тръмп с 1250 долара на ден за извънгабаритни знамена на територията на клуба; конфликтът беше разрешен и Тръмп се съгласи да дари 100 хил. долара за благотворителност.

Повечето клубове в Палм Бийч имат строги ограничения за политиката за членство, като твърдят, че те нямат нищо общо с расата, религията или цвета на желаещите да се присъединят към клуба.

В Мар-а-Лаго няма подобни ограничения, тук за гостите има бар и постоянно поддържан бюфет, които предлагат огромен избор от лакомства. Колкото до вечерите, те се сервират в съдове от античен порцелан, собственост на семейство Пост.

По-голямата част от Мар-а-Лаго е скрита зад живи плетове, но откъм булевард „Южен океан”, където растителността е по-ниска, се виждат и имението, и басейна с раирани чадъри.

Всичко в къщата, разположена върху площ от над 10 хил. кв. метра е обмислено до най-малкия детайл, стените и таваните са боядисани и декорирани ръчно.

Десетки стаи са останали непокътнати и са запазили оригиналния интериор, а членовете на клуба могат да отсядат в тях. Има,  например, „испанската стая“ с позлатен таван и „холандската стая“, облицована със сини и бели холандски плочки.

В новите стаи е създадена зала в стила на Версай, която може да побере до 800 гости. След като Тръмп беше избран за президент, режимът на сигурност на клуба се засили, което се отрази и на проверката на гостите.