София изкушава пътниците с нови билети

Столична община се готви да пусне в продажба нови билети за градския транспорт, чиято цел е да улесни още повече превозването както на софиянци, така и на гостите на града. Ето какво друго се знае за предстоящия проект:

 

Почти всички политически групи успяхме да се обединим около идеята, че пътуването в София трябва да бъде ориентирано към таксуването за време. И ако се пуснат такива билети, то ще се наложи досегашният хартиен билет – наследство още от времето на социализма – да бъде „пенсиониран“. Отдавна се говори, че не е справедливо да се плаща една и съща цена – в момента 1.60 лв. – независимо дали човек пътува за една спирка, или на разстояние от 30 км до село Плана. Поради тази причина въпросната промяна цели да се предложат повече възможности и да се осигури по-лесен достъп до градския транспорт както на софиянци, така и на гостите на столицата.“ – заяви преди броени дни Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ.

Господин Зафир Зарков.

Да припомним, че част от проблемите на градския транспорт са свързани не само с поскъпването на цената на картата за еднократно пътуване от 1 на 1.60 лв., но и заради несинхронизацията на разписанията на градските линии. С други думи много често на пътниците им се налага да чакат между 10-30 минути, за да могат се прехвърлят от едно на друго превозно средство: метро, трамвай, тролейбус, автобус. Още повече, че веднъж като е перфорирано/маркирано билетчето, то важи само за една линия, а не за няколко – каквато е отдавна практиката в Западна Европа.

Затова Столична община вече обсъжда няколко варианта, като лансирането на два нови превозни документа. По-кратковременен, с който ще може да се сменят превозни средства в интервал от 25-30 минути, и по-дълъг, чиято валидност ще е 60-70 минути.

Също така Зарков допълни, че работната група още не е коментирала цените на планираните билети: „Предложението трябва да дойде от Центъра за градска мобилност и от други специалисти, които в момента разглеждат данните от новата тикет система в София. Нашата задача е да направим тази цена достатъчно достъпна, за да бъде атрактивна за всички пътници. В същото време трябва да търсим и необходимия баланс, който да гарантира доброто функциониране на транспортната услуга в София“.

Метростанция „Летище София“.

Очаква се, че докладът по темата ще бъде внесен през есента, а пускането на новите билети в продажба – най-рано догодина.