Случаят Megxit: Какво решение взе Елизабет Втора?

Преди броени дни Великобритания, кралското семейство и британската преса бяха хвърлени в тотален хаос, след като херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха, че възнамеряват да се откажат от кралските си задължения. На Нейно Величество, разбира се, ѝ се наложи в най-кратък срок да вземе окончателно решение относно бъдещето им, за да запази спокойствието в монархията. Въпреки това, повечето британци смятат, че сагата „Мегзит“, като я наричат, не е съвсем приключила, а тепърва предстои.

 

Ябълката на раздора

Началото на драмата започна със съобщение от страна на принц Хари и Меган, публикувано в новосъздадения им уебсайт. Там се казва, че възнамеряват да се откажат от ролите си на „старши“ членове на кралската фамилия, да работят за собствената си финансова независимост, да балансират живота си между Обединеното кралство и Северна Америка, докато в същото време продължават да подкрепят  Нейно Величество кралица Елизабет Втора.

Какво реши кралицата

Прибързаното им решение, обаче, без да са се посъветвали първо с останалите членове на фамилията, сериозно разклати не само кралския двор, но и целия остров. Затова кралицата трябваше по най-бързия начин да събере семейния съвет и да вземе финално решение. Той се състоя на 20 януари в имението Сандрингам в Норфолк, където присъствието на Елизабет Втора, принц Чарлз и синовете му – Уилям и Хари бе задължително. Съпругата на Хари, която понастоящем се намира в Канада, също се включи, макар и чрез телефонно обаждане.

Ето какви мерки предприе Нейно Величество:

– Херцозите вече не могат да използват монархическите си титли;

– Херцозите, с благословията на кралицата, ще запазят частните си патронажи и асоциации и ще продължат да подкрепят Елизабет Втора, въпреки че вече формално нито я представляват, нито ще участват в задълженията на кралското семейство;

– Херзоците, по тяхно желание, ще върнат 2.4 мил. паунда обратно на Суверенния грант, които използваха за ремонта на имота си – Фрогмор Котидж, а той ще продължи да бъде техен семеен дом във Великобритания;

– Бъкингамският дворец се въздържа от коментар за бъдещите мерки за сигурност на младото семейство; те все още се обсъждат;

– Новите промени ще влязат в сила през пролетта на 2020-а.

След месеци разговори и дискусии с голяма радост съобщавам, че успяхме да намерим общо решение за внук ми и неговото семейство. Хари, Меган и Арчи винаги ще са обичани членове на кралската фамилия.“ – добави още кралицата. Тя не пропусна и да благодари за общите усилия и оказана подкрепа на цялата страна и че е „изключително горда от това, колко бързо Меган стана част от семейството“.

Изявлението на принц Хари

По-малкият син на принцеса Даяна също реши да хвърли светлина върху случващото се в момента:

Мога само да си представя какво сте чували или чели по мой адрес през последните няколко седмици. Знам, че искате да чуете истината от мен, колкото ми е позволено да я споделя с вас, но не като принц или херцог, а просто като Хари“ – каза той и допълни, че с Меган е намерил „любовта и щастието“, които е търсил цял живот, но медиите не му оставили друга „възможност“, освен да отстъпи назад. Внукът на Елизабет Втора опроверга още твърдението, че Меган стои зад всичко и подчерта, че решението е изцяло негово.