Силата е в единството: Как най-влиятелните жени в света помагат в битката срещу пандемията

Едни от най-могъщите жени на планетата се включиха в борбата срещу пандемията от коронавирус. Опра Уинфри снима документален филм, Мери Бара пренасочва мощностите на General Motors за производството на апарати за обдишване, а оперативният директор на Facebook съобщи за финансова подкрепа на малкия бизнес. Разказваме ви какво още се опитват да направят в борбата с пандемията някои от най-прочутите  жени в света.

 

Мелинда Гейтс – филантроп

Благотворителният фонд на милиардера Бил Гейтс и съпругата му Мелинда е платил за 15 хиляди лекарствени молекули, които могат да станат основа за лекарство срещу коронавируса. В началото на февруари фондът обяви, че ще дари 100 млн. долара за борбата срещу болестта: до 20 млн. ще отидат за установяване, карантиниране и грижи за заболелите, други 20 млн. ще бъдат насочени към здравните органи на държави в Азия и Африка за развитие на центровете за неотложна помощ и приемането на мерки за контрол върху заболяването. Останалите 60 млн. ще бъдат похарчени за създаването на ваксина.

Присцила Чан – филантроп и педиатър

Присцила Чан и Марк Зукърбърг, съвместно с Калифорнийския университет и в рамките на своя проект Chan Zuckerberg Biohub, занимаващ се с изследвания в областта на медицинските науки, планират да тестват за коронавирус по 1000 души дневно. Анализите трябва да помогнат за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Шерил Сандбърг – оперативен директор на Facebook

Коронавирусът удари силно по малкия бизнес – магазини, салони за красота и барове бяха принудени да затворят врати. За да им помогне да да преживеят кризата и да оцелеят след нея Facebook подготвя финансова подкрепа. Шерил Сандбърг заяви, че компанията ще отдели 100 млн. долара за 300 хил. фирми в 30 държави. „Колкото повече продължава тази криза, толкова по-голям е рискът за малките предприятия”, написа тя на личната си страница. Чрез социалната мрежа Сандбърг редовно призовава за подкрепа на медицинския персонал, малкия бизнес и работниците от други сфери.  Facebook създаде и нова платформа, където се събира най-актуалната и проверена информация за COVID-19.

Опра Уинфри – телевизионен водещ и продуцент

Кумирът на милиони Опра Уинфри не остана встрани от темата за пандемията. Тя започна документалния сериал Oprah Talks COVID-19. Според телевизионната водеща сега сме принудени да мислим всички заедно като човешка раса, и това е един от плюсовете на случващото се. Опра разговаря с героите си дистанционно, а сериалът върви на платформата Apple TV, като засега са заредени два епизода. Първият, със заболелия от коронавирус актьор Идрис Елба и съпругата му, а във втория Опра говори с любимия си приятел, пасторът Уинтли Фипс.

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка      

                                                                

„Пандемията е също крайно тежкият икономически шок, който изисква амбициозна, съгласувана и незабавна реакция на политиците на всички фронтове, за да могат хората и компаниите да получат подкрепа”, казва Кристин Лагард. В подкрепа на финансовата стабилност Европейската централна банка ще изкупи ценни книжа за  750 млрд. евро да края на 2020-а.

Миуча Прада – дизайнер

Миуча Прада и съпругът й, президентът на модната къща Prada, Патрицио Бертели, дари финансови средства на отделенията за интензивна терапия и реанимация на три болници в Милано: Vittore Buzzi, Sacco и San Raffaele. Със свой принос се включиха и техни колеги – Донатела Версаче насочи 200 хил. евро в подкрепа на медицината в Италия, а компанията Edizione Srl, управляваща инвестициите на семейство Бенетон, пожертва 3 млн. евро за болниците в Милано, Рим и Тревизо.

 Мери Бара – главен изпълнителен директор на General Motors

Шефът на General Motors Мери Бара заяви, че американската компания ще подкрепи страната си в това кризисно време. GM започна сътрудничество с производителят на медицинско оборудване Ventec Life System. С нейна помощ предприятието ще може да изработва 1000 апарата за обдишване месечно, вместо 150, а след известно времее ще ги увеличи до 2 хил. на месец. За постигането на тези показатели ще помогнат производствените мощности и логистичната мрежа, предоставени от General Motors.