Серена Уилямс се оттегли от тениса – ще инвестира в стартъпи и в своя марка

Серена Уилямс – тенисистката – символ на непобедимата и мощна енергия на корта, се оттегли от спорта след мача си на US Open.

За своето решение тя има подкрепата на своя съпруг Алексис Оханян, основател на Reddit – третият най-посещаван уебсайт в САЩ, така че едва ли имаме основания да се притесняваме за бъдещето й.

Серена Уилямс е една от най-великите спортистки на всички времена. Състоянието й е в размер на над 260 милиона долара, като от тях над 94 млн. долара са парите й, спечелени от наградни фондове.

По-големите й призове са още от 2002 г., когато печели Associated Press Female Athlete of the Year. Тя е печелила наградата EPSY за най-добра тенисистка за 2016 г., 2017 г. и 2019 година.

В колекцията си от призове има наградата БЕТ за най-добра жена атлет, включително и Световната спортна награда Laureus за завръщане на годината, която й е връчена през 2007 година. Става спортист на годината на Sports Illustrated през 2015 година.

Серена е и втората най-добре платена жена в спорта, като само през изминалата 2021 година спечели 45.9 милиона долара. От всичките близо 46 милиона само 1 милион долара се дължат на спортната й кариера. Останалите милиони са възнагражденията й по рекламни договори с компании като Nike, Beats by Dre, Gatorade, JPMorgan Chase, Tempur-Pedic, Aston Martin, Audemars Piguet, Intel и Wilson.

От компанията Nike наскоро отбелязаха дългогодишното си партньорство със Серена, като нарекоха сграда на нейно име.

Серена Уилямс сключва договор за партньорство и с WheelsUp. Освен това има своя собствена линия дрехи с HSN, която се нарича колекцията на Serena Williams Signature Statement. От май 2017 година е член на борда на SurveyMonkey.

Част от актьорите във филма, посветен на бащата на сестрите Уилямс.

Тя бе и изпълнителен продуцент на филма „Методът Уилямс“ – американската биографична драма от 2021 година на режисьора Рейналдо Маркъс Грийн и сценариста Зак Бейлин, която разказваше за живота на Ричард Уилямс, бащата и треньор по тенис на Винъс и Серена Уилямс. В ролята на Ричард се превъплъщаваше Уил Смит.

Серена Уилямс е и основател на фирмата за рисков капитал, Serena Ventures, събрал 111 милиона долара в своя учредителен фонд. В тази компания Серена си има съдружник – Алисън Стилман. Заедно те вече са инвестирали в 60 компании.

Няколко думи и за мъжа до Серена – това е технологичният гуру Алексис Оханян, с когото тя започва да излиза през лятото на 2015 година.

Когато е на 22 години – през 2005 г. Оханян основава популярната социална медийна платформа Reddit, която година по-късно продава на Condé Nast за малко над 10 милиона долара. От продажбата печели 1.8 млрд. долара.

През 2014 г. Оханян отново се присъединява към Reddit като председател на Управителния съвет. По онова време уебсайтът е оценяван на над 10 милиарда долара. Но малко по-късно Оханян подава оставка и призовава мястото му да бъде заето от чернокож, защото чувства, че към сайта има отрицателни чувства заради нерядко пъти расисткото му съдържание

След Reddit той основава Initialized Capital, фирма за рисков капитал в ранен стадий, която вече може да се похвали, че управлява активи в размер на над 700 милиона долара.

Но Оханян напусна и тази фирма през юни 2020 г. за да създаде нова отново за рисков капитал – година по-късно, наречена „776“.

Алексис Оханян има състояние в размер на около 70 милиона долара и така двамата заедно със Серена Уилямс могат да се похвалят с богатство на стойност 330 милиона долара.

Затова е напълно възможно годежният пръстен на Серена да струва над 2 милиона долара, както твърдят някои познавачи.

 

Серена и Алексис имат дъщеря – Олимпия. Бременна с нея през 2017 г. Серена играе на Откритото първенство на Австралия, на което печели своя 23-и турнир от Големия шлем с награден фонд 2.7 милиона долара.

Днес Олимпия е процъфтяваща модна икона, която носи рокли на Burberry и ги съчетава с маратонки Nike.

Оханян и Уилямс имат и филантропски организации. Уилямс създаде „Фонда на Серена Уилямс“, с който финансира различни образователни проекти, предимно в Африка.

Оханян е открит защитник на цифровите права и е дарил сериозни суми за компютърно оборудване и обучения.

Ако се чудите с какво ще се занимава Серена след края на спортната си кариера, отговорът е лесен – ще инвестира в стартиращи фирми. Споделя, че това е новата й страст. Serena Ventures е финансирала в 16 „еднорози“ – компании, оценени за над $1 милиард. Сред тях са MasterClass, Tonal, Impossible Foods, Noom и Esusu.

Уилямс споделя, че се заинтригувала от инвестирането, след като научила, че по-малко от два процента от рисковия капитал се инвестира в жени.

Освен това другата цел, която от днес нататък Серена ще преследва, ще бъде тя самата да бъде марки, а не просто да бъде лице на известни модни брандове.