Саудитска Арабия е новата екологична луксозна туристическа дестинация

В Саудитска Арабия се развива огромен туризъм. Престолонаследникът Мохамед бин Салман инвестира милиарди в нови хотели и атракции в опит да превърне Саудитска Арабия в следващата луксозна туристическа дестинация. Необичайното е, че той е решен да постигне това по екологичен начин.

HKS Architects е компанията, която е спечелила търга за проектирането на курорт с нулев въглерод на брега на Червено море, който трябва да бъде открит в края на следващата година. Фирмата има за задача да съхрани околната среда, колкото е възможно по-добре и да използва местоположението си в близост до три природни залива в своя полза. А изграждането и експлоатацията на курорта , който ще носи името Amaala, трябва да не оставя никакъв въглероден отпечатък.

Проектът предвижда Amaala да има три курорта по протежение на 12 км. брегова ивица, около 800 км. северно от Джида. Два от комплексите се проектират от HKS. Идеята е съоръженията да бъдат отворени целогодишно за туристите, които се очаква да се стичат до там, за да практикуват дейности като яхтинг и гмуркане. Рифовете от египетската страна на Червено море са пострадали от масовия туризъм, така че тяхното опазване е от първостепенно значение при осъществяването на проекта, отбеляза Кевин Андервуд, проектант в EMEA и ръководител на сектор хотелиерство в HKS, цитиран от Ройтерс. „Ще се стремим да защитим кораловия риф, костенурките и всякакви други животни, които живеят на това късче от бреговата линия. Водолазните програми ще бъдат моделирани по схеми на Малдивите, където посетителите разговарят с еколози, така че те са добре образовани, преди да се насочат във водата“, подчерта още Андервуд. Екипът планира създаването на морски институт, който ще бъде над и под водната линия и ще наблюдава морския живот от всички ъгли, с оглед на по-голямото разбиране и опазване на естественото местообитание.

Междувременно трите различни зони на проекта Amaala ще имат различни функции. Първият комплекс ще бъде насочен към здравето и спорта като ще предлага изследователски институт, медицински курорт, както и центрове за възстановителни разкрасителни процедури. Целта му е да послужи както като луксозна дестинация, така и като образователен център за справяне със затлъстяването и диабета в Близкия Изток. Първоначалният приток на посетители се очаква да бъде от близките региони на Персийския залив.

Вторият комплекс ще бъде център за изкуство и култура. Той ще съдържа музеи и ще е домакин на културни събития от цял свят. Третата комплексна зона, единствената, която не е проектирана от HKS, е офшор на остров точно в Червено море. Островната дестинация е предназначена да се превърне в друг културен център, предлагащ релакс в стил Ривиера.

Плановете на Amaala за абсолютна устойчивост означават, че водата в комплексите ще идва от инсталация за обезсоляване, захранвана от морето и от пустинна соларна ферма. Архитектите обаче се надяват да намалят необходимостта от електроенергия чрез контрол на температурата в регион, където дори в студена зима температурите рядко се понижават под 20° C. Дизайнерите, стоящи зад проекта и престолонаследникът Мохамад бин Салман се надяват, че техните мерки ще доведат до създаването на уникална процъфтяваща туристическа дестинация, която ще бъде 100% екологична. За осъществяването на плановете ще е необходимо създаването на ново летище, за да стига до отдалеченото местоположение. Андервуд планира да създаде нов автопарк от електрически автомобили с марка Amaala за прекарване на нови посетители до и от курорта.