Как живеят най-богатите управници на държави, за които се знае малко

Синът на принцеса Грейс Кели, мюсюлманка на президентския пост и потомствен султан – представяме ви тези и други управници на държави, за които не се говори постоянно.

 

Крал Густав Четиринадесети

Той е крал на Швеция от 1973 година. От древни времена, шведските монарси управляват цял ​​живот. Трите сестри на Карл са омъжени за  хора  с обикновен произход, а баща му, принц Густав Адолф, загина при самолетна катастрофа. Карл е учил  военно дело и оттогава има специално отношение към флота.

Карл Густав получава образованието си отначало  в университета в Упсала, а след това  продължава да учи икономика в Стокхолм. Възкачва се на трона на 27-годишна възраст, ставайки а най-младият крал от династията Бернадот. Владетелят избира за свой девиз  символичната фраза: „За Швеция – в крак с времето“. Любопитно е, че кралят всяка година връчва Нобеловите награди на специална церемония, освен това раздава и международните музикални отличия  Polar Music Prize.

 

Филип Леополд Людовик Мария

Негово Величество е крал на Белгия от 2013-а и представител на  династията Брабант. Филип е първият принц на Белгия, завършил обикновено училище, противно на традицията да получи домашно образование. Бъдещият монарх учи в Кралската военна академия, Тринити Колидж, Университета в Оксфорд и в Станфорд.

Интересен факт е, че всички деца на крал Филип и съпругата му Матилда имат в имената си сричката „ел“ – почит към християнските традиции. Принцесите се казват Елизабет и Елинор, принцовете –  Габриел и Емануел. Въпреки синята си кръв, Филип уважава белгийската бира, велосипеда и свободното време, прекарано със семейството си. Всяка зима той, съпругата му и четирите им деца, щурмуват ски пистите на Швейцария.

 

Уели Маурер

Той е сегашният президент на Швейцария. Интересно е, че президентите на тази държава се избират точно за една година и щом мандатът им изтече, отново стават простосмъртни. Впрочем Уели Маурер стана президент за втори път, за пръв път това се случи на 1 януари 2013 година.
Уели е роден в обикновено селско семейство, учи търговия и получава диплома по счетоводство. Той отрано се свързва с политиката, членувал е в партии и многократно е издигал кандидатурата си на избори. Маурер неведнъж енарушавал каноните на етикета – обиждал е публично противниците си в словесни схватки, провокирал е скандали и има репутация на ексцентричен и упорит политик.

 

Хасанал Болкия

Султанът на държавата Бруней е 29-ият законен представител на династията, управляваща още от XIV век. Получил е образованието си в Малайзия и Великобритания. Завършил е известната Кралска военна академия. През 1984 г. за Хасанал бе построен великолепният дворец Нурул-Иман, което означава „дворец на вярата и светлината“.

Личните владения на управника са разположени върху  около 200 хил. кв. метра и включват 1788 спални, 257 бани, джамия и огромен гараж за автомобили, които султанът събира с нестихващ ентусиазъм.

В колекцията му фигурират около 7000 хил.  автомобила, включително 600 Rolls-Royce, петстотин Ferrari и дори легендарни участници във Формула 1. Между другото, Хасанал Болкия се нарежда на второ място по продължителност на управлението след кралица Елизабет Втора.

 

Албер Втори Александър Луи Пиер Грималди

Управляващият княз на Монако от дома на Грималди, е син на Рение Трети  и легендарната принцеса Грейс Кели. Албер цял живот се е увличал от спорта – той е петкратен участник в зимните олимпийски игри, участник в рали Дакар и член на Международния олимпийски комитет. През 2006-а Албер стана първият съвременен монарх стъпил на Северния полюс.

В продължение на много години князът беше заклет ерген: Албер Втори има извънбрачни  деца от различни жени, но за пръв път сключи брак през 2011-а. Съпругата му – професионалната плувкиня Шарлийн Уитсток, става дългоочакваната принцеса и майка на законни наследници, но трябваше да се сбогува със спортната си кариера заради сериозна контузия в рамото. Медиите често отбелязват приликата на Шарлийн с покойната Грейс Кели. Което едва ли се е случило без намесата на естетичната хирургия.

 

Президентът на Сингапур Халима Якуб            

Тя е първата жена президент на Сингапур, мюсюлманка по вероизповедание и майка на пет деца. Халима учи в закрито училище за момичета, получава бакалавърска степен по право от Националния университет в Сингапур, била е член на Конгреса на синдикатите, парламентарист и се занимава активно с политика, въпреки брака си.

Госпожа Якуб не пренебрегва нищо светско: носи свободни бизнес костюми, одобрява лекия грим, обича бижутата, но не забравя за традиционния хиджаб.

Халима се застъпва за правата на жените, подкрепя организацията за психично здраве Club Heal и се занимава с благотворителна дейност.