Сърдечен удар или далечно плаване – ето как Холивуд се отървава от скандалните си актьори

Каква е съдбата на филмовите герои, изпълнени от актьори, които изведнъж са се оказали насилници и изнасилвачи?

 

 

След обвиненията в сексуално насилие холивудският актьор Крис Нот загуби ролята си в телевизионния сериал The Equalizer. И в сериала „И просто така…“ той най-неочаквано почина в първия епизод. Ето още подробности около това особено въздаване на справедливост в кинаджийските среди.

Г-н Биг – сърдечен удар след тренировка на велотренажор

Крис Нот.

Малко след като излезе сериалът по HBO – „Просто ей така…“, актьорът Крис Нот бе обвинен в сексуално насилие от две жени едновременно. Обявилите се за жертви обявиха, че се колебаели дали да говорят за случая, но новината, че „Сексът и градът“ ще има продължение, събудил в тях болезнени спомени.

Любопитна подробност е, че героят на Крис Нот умира от сърдечен удар още в първия епизод на новия сериал, от което може да се предположи, че сценаристите са знаели предварително за обвиненията срещу актьора. Именно заради това му спретнали и „бърза смърт“. Доказателство затова е сцената, в която екранната съпруга на Крис Нот – Кари Брадшоу, дори не се и опитва да спаси своя „мъж на мечтите“.

Крис Нот и Бевърли Джонсън.

Зорки фенове на сериала припомнят, че през 90-е години бившата приятелка на Крис Нот, моделът Бевърли Джонсън, обвинява звездата от „Сексът и градът“ в неконтролируема агресия и побоища. Тя съди актьора, но срещу него не е образувано наказателно дело.

„Той ме заплаши, че ще ме обезобрази, а после убие. Дори се закани да заколи кучето ми. Разплаках се и го попитах защо ми причинява този ужас – можем просто да се разделим“ – споделя тогава Бевърли Джонсън.

Ето защо зрителите на продължението на сериала смятат, че Кари Брадшоу нарочно не е позвънила на 911, проявявайки женска солидарност с жертвите на сексуалното насилие.

Франк Ъндърууд – смърт след сърдечен удар

Парадоксално е, че House of Cards („Къща от карти“) – известната сатира на американския политически живот, стана жертва на движението #MeToo.

Кевин Спейси в „Къща от карти“.

През октомври 2017 г. американският актьор Антъни Рап обяви, че Кевин Спейси, превъплътил се в образа на щатския сенатор Франк Ъндърууд в популярния сериал, се опитал да прави секс с него, когато бил само на 14 години.

Малко след това над 30 души свидетелстваха срещу Спейси. Изненадващото бе, че много от тях се оказаха участници в снимките на „Къща от карти“.

За да си спасят репутацията, от Netflix анулираха договора с актьора и пренаписаха сценария. Според новата версия коварният и жесток политик Франк Ъндърууд умира в леглото си от сърдечен удар.

Антъни Рап.

Но за да не липсва на зрителите аурата на страховития американски сенатор, сценаристите решиха да доразвият образа на съпругата му – Клер, изиграна от Робин Райт. Независимо от промените, краят на политическата драма разстрои феновете на сериала, тъй като героинята се оказа бледа сянка на съпруга си.

Джак Спароу – „отстранен“ с дълго пътуване

През 2018 г. Джони Деп бе отстранен от франчайза „Карибски пирати“ заради делото, което заведе  бившата му съпруга Амбър Хърд срещу него. Тя го обвини в домашно насилие. Тъй като за сценаристите се оказа особено предизвикателство да снимат продължение на пиратската сага без харизматичния Джони Деп, те повериха главната роля на друга, не по-малко ярка звезда, – красивата австралийска актриса Марго Роби.

А на героя на Джони Деп се наложи да изчезне безследно. По сценарий за главата на страшния пират бе обявена сериозна награда и съвсем естествено Джак Спароу потъна вдън земя.

Амбър Хърд.

Само до преследвачите му достигна вестта, че най-вероятно той е загинал в страшна буря. Така авторите на франчайза си оставиха вратичка, ако им се наложи, да върнат Джони Деп в сюжета.