Sanjay Puri Architects – строителите на кокетни индийски жилищни комплекси

Ако посещавате град Кодра в Индия, не пропускайте да видите тяхната архитектурна гордост – нискоетажният жилищен комплекс Studios 90.

 

Той е създаден от Sanjay Puri Architects през 2022 година.

Sanjay Puri Architects е едно от най-известните индийски архитектурни бюра – то винаги използва в проектите си цвят и набляга на традиционния дизайн. Така архитектите обединяват в сградите си многовековните традиции с изискванията на времето. Нискоетажният жилищен комплекс Studios 90 е ярък пример за това. Скулптурната му композиция повишава енергийната ефективност на сградите.

Индийското бюро Sanjay Puri Architects  е лауреат на много архитектурни награди – 150 международни и 80 национални.

Сигурно се питате за какво компанията е получила такова признание? Главният архитект на бюрото Санджай Пури е убеден, че всеки проект трябва да се разработва като „контекстуално развиващо се пространство” и всяко дизайнерско решение трябва да отчита особеностите на климата и следователно да бъде непоклатимо.

Изхождайки от това, в Sanjay Puri Architects са определили три важни аспекта, които задължително трябва да са вземат предвид при проектирането на всяка сграда: социокултурен, икономически и екологичен. В това отношение нискоетажният жилищен комплекс Studios 90 не прави изключение.

Комплексът се състои от няколко сгради, в които се помещават 18 жилища тип студио, 54 стаи на общежитие и 18 стаи за гости.

Първите етажи представляват обществени пространства със столова, тренировъчна зала и лоби. Този нискоетажен жилищен комплекс се намира в индийския град Кодра недалеч от неотдавна построения циментов завод, за чиито работници и е предвидена тази жилищна площ. Скулптурната композиция на сградите с конзолните им балкони до голяма степен е продиктувана от особеностите на местния климат с високите му температури през по-голямата част от годината.

Конзолните балкони са със северно изложение, за да се предотврати огряването от преки слънчеви лъчи, освен това разположените един над друг балкони хвърлят допълнителна сянка. Сградите са снабдени със система за циркулация и събиране на дъждовна вода, а електроснабдяването става за сметка на остатъчната енергия на намиращия се съвсем наблизо циментов завод.

Стените на Studios 90 са изградени от тухли, направени от преработена летлива пепел, а на фона на фасадата, измазана с циментово-пясъчна смес, особено ярко изпъкват цветните балкони.

Цветът играе важна роля в архитектурата и културата на Индия. „В нашата страна ярките цветове традиционно се използват в занаятите, облеклото, празниците. Индия е единствената страна, която всяка година провежда индуистки фестивал на пролетта, по време на който участниците в шествията взаимно се ръсят с цветен прах и се поливат с оцветена вода.

Затова, отдавайки дан на уважението към традициите, ние използвахме ярки цветове, за да изпъкне балконът на всяко помещение в Studios 90 в допълнение към скулптурната композиция на целия комплекс” – отбелязват проектантите от Sanjay Puri Architects.

Архитектите са избрали трите основни цвята, които в Индия имат важно символично значение: червеният олицетворява чистотата и енергията, синият – мъжествеността, жълтият – силата на разума.