Съботно-неделните предложения – музикален старт на Новата 2022 година

Този уикенд посрещаме 2022-а година. В България първите дни от годината, като че ли се свързват най-вече с музикални събития.

На 1-ви януари 1947 г. е първата официална изява на детския хор „Бодра смяна“, а на 2-ри януари 1891 г. в софийското читалище „Славянска беседа“ се състои първото оперно представление.

Хор „Бодра смяна“.

Затова и големият акцент на предложенията ни е тематичен.

Като за начало не пропускайте как София ще отбележи идването на 2022 година.

Лазерновизуален спектакъл с автор – Дони

Заради противоепидемичните мерки и тази година няма да се проведе новогодишен концерт на площад „Княз Александър Първи“, но за сметка на това от Столична община организират лазерновизуален спектакъл.

Той ще започне от 19 часа на 31 декември. В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще бъде окъпана в цветове и светлини на фона на български песни. Продуцент на спектакъла е Добрин Векилов – Дони, а изпълнител на лазерновизуалното шоу – „Дани Лазер шоу“.

Вероятно с лазерното шоу кметът на столицата Йорданка Фандъкова иска да утоли „жаждата“ на софиянци за фойерверки – тя ги предупреждава да ограничат използването им, като посочва, че те причиняват стрес при малките деца и животните, а освен това увеличават замърсяването на въздуха.

Празничен новогодишен концерт „Музика от двете Америки“

Акцентът в съботно-неделните ни предложения е празничният новогодишен концерт „Музика от двете Америки“. Мястото на голямото събитие е в Националния дворец на културата, на 1-ви януари, от 18.30 часа.

Ще имате възможност да чуете нашумялата в последно време на киноекрана „Уестсайдска история“, както и „Порги и Бес”, The Stars and Stripes Forever, Garota De Ipanema, Tico Tico. Това са само част от познатите заглавия, които ще прозвучат в програмата в изпълнение на Фестивалния симфоничен оркестър.

Диригент ще е маестро Емил Табаков, който е познат и обичан от софийската публика – преди години е бил дълго време артистичен директор на фестивала, основан от известния български диригент Емил Чакъров, ученик на Херберт фон Караян.

Емил Табаков е подбрал специална програма – произведения на творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън, бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Жанейро.Той ще достави удоволствие на публиката да се наслади на най-добрите образци на американската музикална култура: класически симфонични пиеси, красиви оперни арии, традиционен джаз, огнени бразилски, аржентински, мексикански мелодии и ритми.

Цветното музикално пътуване през различните страни на Америка ще бъде допълнено от интригуващи солови изпълнения с китара, банджо, саксофони и вокал.

Electric Division – избери си своя изтребител

За да имате ударно начало на 2022 година, не пропускайте концерта на Electric Division – CHOOSE YOUR FIGHTER lvl.1. Той ще се състои на 1-ви януари, от 22.00 часа в Club Mixtape 5, в подлеза Gallery на бул. „България“ 1. Electric Division, които са създадени като drum ‘n’ bass организация, празнуват рожден ден.

Събират се през септември 2020 година. Основни двигатели на Electric Division са Валентин Сотиров – ZedBerg, Floyd, Rizu и Tensei. Половин година по-късно към тях се присъединява и Kraychev. Оттогава до сега имат няколко успешни изяви и в първия ден на новата година ще ви покажат най-доброто от тях.

Фестивал на маскарадните игри в Благоевград

Ако при изпращането на старата година и при посрещането на новата сте си причинили толкова тежък махмурлук, че сами не може да се познаете, участвайте в маскарадните игри в Благоевград. Те се организират на 2-ри януари, на централния площад в града.

Това е международен фестивал на маскарадните игри с много кукери, в най-различни облекла и маски. Той има за цел да популяризира запазените и до днес варианти на традиционната ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. И това събитие ще протече с музикален съпровод – шумното дрънчене на звънците, окачени по маскарадните костюми на кукерите.

Те са и част от пожеланието ни за Новата 2022 година – да прогонвате злините на далечни разстояния и с нова надежда и добра магия да изживеете всеки ден от нея.