Съботно-неделните предложения – за да научим колко много можем да създадем

На 11 юни е празникът на икономистите в България, който се отбелязва по повод създаването на първото българско икономическо дружество у нас преди 127 години. Ето няколко начина да отбележите събитието.

Като за начало да си припомним какво казва австрийският икономист Фридрих Хайек за икономиката: Нейната задача е да покаже на хората колко малко знаят за това какво могат да създадат. За да влезем в неговия тон, ви предлагаме да се фокусирате върху няколко красиви неща – дело на творчески и изобретателен ум, които може да видите този уикенд:

„Леополдщат“ – епичен и интимен прочит на живота на няколко поколения

Един от акцентите на „Световен театър в София“ тази година е филмираният спектакъл „Леополдщат“, част от платформата NT Live, който ще бъде прожектиран на 11 юни от 18.00 часа в Дома на киното. Негов автор е класикът на съвременния английски театър Том Стопард, като пиесата е режисирана от друг голям драматург – Патрик Марбър.

„Леополдщат“ е името на стар еврейски квартал във Виена, в началото на ХХ век. Живеещият в него Херман Мерц е собственик на фабрика. Той е женен за католичката Гретел и се издига в кариерата.

Спектакълът представя историята на неговото семейство в продължение на половин век, като в него участват 40 актьори. Това е и епичен, и интимен прочит на живота на няколко поколения. През 2020 г. „Леополдщат“ е отличен с британската награда „Оливие“.

На разговор с Нобеловия лауреат за литература Олга Токарчук

Олга Токарчук.

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде на 10 юни от 19.00 ч. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти от творчеството си, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа.

На 11 юни, събота, от 18.00 часа в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ започва дискусията с Нобеловия лауреат за литература – Олга Токарчук, с философа Боян Манчев, с кураторката Владия Михайлова и с компютърния лингвист Александър Попов.

Тя ще е посветена на границите на изкуствата. Водещ на срещата ще бъде литературоведът и поет Камелия Спасова.

Публиката ще има възможност да разгледа изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветена на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук.

Ще бъде отделено специално време на литературния превод и на преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици, които ще разкажат за работата си по нейните преводи. Ще има и литературно четене. В него ще участват поети като Димитър Кенаров, Надежда Радулова, ВБВ.

Олга Токарчук е добра приятелка на Георги Господинов, ето защо има голяма вероятност тя публично да изрази подкрепата си за номинирането му за Нобеловата награда за литература. Господинов е бил номиниран за престижната награда още през януари, като под кандидатурата му са се подписали всичките 51 члена на българския клон на международния ПЕН клуб.

На състезание по фойерверки

 

През уикенда Панагюрище ще бъде домакин на Международния фестивал по фойерверки.

Организатор на богатата концертна програма във всяка една от вечерите е самата община Панагюрище.

На 11 юни от 20.00 часа започва концертната програма, после от 21.45 ще може да се насладите на подгряващата заря „Огнена хризантема“, а от 21.50 часа е свободното фойерверк шоу на професионален отбор от Полша. Малко по-късно ще бъде и състезателното пиро-музикално шоу на отбора на Полша.

На 12 юни от 20.00 часа пак има концертна програма, после от 21.50  може да гледате свободно фойерверк шоу на отбора на Норвегия, последвано и от състезателното пиро-музикално шоу на отбора на скандинавската страна. Ще има и награди.