Управителят на НИСИ – Мая Косева в новия брой на сп. Banker Special

В новия – 64-и брой списание Banker Special ще имате възможност да се запознаете с управителя на Научноизследователския строителен институт – Мая Косева.

В разговор със Силвия Джагарова и Калоян Атанасов тя споделя част от своята жизнена философия.

Ето някои акценти в него.

На въпрос как от „Българска филология“  и „Психология“ се е ориентирала към бизнеса, Мая Косева отговаря:

 

Завършила съм СУ “Климент Охридски” с отличие и това е базовото ми образование. В продължение на повече от 15 години повишавам професионалната си квалификация чрез различни обучителни програми за формиране и изграждане на професионална компетентност в областта на управленския мениджмънт, предприемачеството и стратегически комуникации в институти и специализирани центрове у нас и в Европа, докато аз самата не получих възможността да бъда ментор. И така до днес.

Разбира се, ако човек не работи върху себе си, не отделя достатъчно време за самоподготовка, каквото и образование да има никога няма да бъде готов да управлява, нито себе си нито екип от хора.

В този смисъл винаги залагам на две неща: Поуките от биографиите на успели хора в политиката и бизнеса и лични срещи с такива личности, когато това е възможно. Опитът на другите, трудният път към успеха винаги е моя отправна точка. Затова и в годините инициирам и участвам в редица знакови мотивационни проекти.“

За работата й като бизнесдама

„Конкретната ми работа в бизнеса е свързана с участието ми в управлението на една от най-авторитетните австрийски компании “Христоф груп”, която създаде своя дъщерна фирма в България, на която в продължение на 5 години бях акционер и изпълнителен директор.

Това е времето в което натрупах ценен практически и международен опит в управлението и мениджмънта на компания, която оперира в областта на енергетиката в над 50 страни в света.

Но почти 20 години от съзнателния ми живот премина в политиката. Работих като парламентарен секретар, член на парламентарни комисии по разработване на различни проектозакони, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройство и съветник на министъра на икономиката и енергетиката.

В живота си се опитвам стриктно да спазвам максимата: „Ден, в който не си научил нищо ново, е пропилян ден!“ Не случайно мотото, от което се ръководя, е: „Аз не опитвам“. „Аз успявам“.

За лидерството

 

„Сигурно много анализатори и научни антрополози няма да се съгласят с мен, но моето лично мнение е, че Лидер не се става! Лидер се ражда! Да, можеш да си директор, началник, управител и да не бъдеш лидер! Защото лидер не се става с овластяване.

Не си истински лидер ако не познаваш личните си качества, не си критичен, но най-вече самокритичен, не се вслушваш и пренебрегваш мнението на хората, с които работиш, не умееш да контактуваш с всеки свой служител, не познаваш проблемите на хората си, не залагаш на силните им страни.

Само човек, който познава както изкусителния вкус на славата, така и горчивия вкус на поражението, може да бъде истински лидер. И да не забравяме, че никой не е застрахован срещу провал, но и никой не е абониран за успеха.“

А какви детайли от кухнята споделя за работата си в НИСИ и кои са големите въпроси пред Института, ще може да разберете, като си купите новия брой на списанието Banker Special, който вече е на пазара.