Съботно-неделните предложения – Синя Луна и Ден на будителите

Този уикенд обещава да бъде особен. На 31 октомври ще наблюдаваме феномена „Синя луна“, което, противно на очакванията, не означава, че ще видим Луната в синьо, а че ще имаме две пълнолуния за един месец. Това се случва на всеки две години и половина. А в неделя, на 1 ноември, ще честваме Деня на будителите. Ето и какви са предложенията ни за двата почивни дни.  

 

 

1. „Чудовище на клечка“ в Музейко

В предложенията за уикенда не можем да подминем и детския празник „Хелоуин“, който в Съединените щати традиционно се отбелязва на 31 октомври. По този повод  в Музейко в София организират  работилница в отворената арт зона под надслов „Направи си чудовище на клечка“. В зависимост от това кой е любимият герой на детето, то може да си направи вещица, прилеп или призрак на клечка, а после с новоизработеното чудовище да си направи зловещ театър заедно с другите деца, участващи в играта. Работилницата протича при спазването на всички противоепидемиологични мерки.

 

2. „Хелоуин“ в Музей на илюзиите

В съботния ден от 10.00 часа до 22.00 часа в Музея на илюзиите са подготвили страховит декор и костюми за всеки, престрашил се да прекрачи прага. Ще има тематична украса и вълнуваща атмосфера. Няма да бъдат пропуснати и лакомствата. В Музея е подредена експозиция, в която са представени истории от миналото и настоящето, от света на физиката, оптиката, механиката и химията. Това прави прекарването на времето в Музея на илюзиите забавно преживяване за цялото семейство.

 

3. Б.Т.Р. в Sofia Live Club

Sofia Live Club не попадат сред заведенията, на които е забранено да работят, но за спокойствието на гостите са преместили концертите в по-ранни часове. В събота от 19.00 часа те отварят врати, а час по-късно ще започне концерта на Б.Т.Р. Групата ще открие есенния концертен сезон с официална премиера на песента си „Пъзел“. Ще видите и новия клип към песента „Равносметка“, която е от саундтрака към филма „Пепел върху слънцето“ на братя Калинови. Филмът тръгва по кина из цялата страна този петък – 30 октомври. В него участват Юлиан Вергов (в ролята на хирурга д-р Стефанов, обвинен в лекарска грешка с фатален край) и Силвия Петкова (в ролята на журналистка, разследваща случая). С тях зрителите ще имат възможност да се срещнат на живо по време на представянето на новия български филм.

 

4. В Националната галерия – музеен тур с авторите на „25 години и 5 теми по-късно“  

Видео, показано в Института за съвременно изкуство ИСИ – София.

Отново в събота, от 16.00 часа в Националната галерия художниците Недко Солаков, Красимир Терзиев, Кирил Прашков и Правдолюб Иванов ще ви разкажат за юбилейната изложба на Института за съвременно изкуство ИСИ – София. Тя е озаглавена „25 години и 5 теми по-късно”. Наименованието е достатъчно красноречиво – творците ще ви разкажат за своите работи, както и за събитията и историята на ИСИ през последните 25 години.

 

5. „Хорът на Турецкий“ на хълма на Альоша

Хорът на Турецкий.

В неделя известният руски ансамбъл „Хорът на Турецкий“ ще пее в Пловдив, от 14.00 часа, на хълма на Альоша. Концертът им, който е с вход свободен – но с максимален капацитет – 1000 зрители, е част от международно турне. До сега ансамбълът е пял във Виена, Братислава, Будапеща, Любляна, Торино, Рим, Дрезден и Берлин. Изпълнителите споделят, че на всеки 72 часа всички от екипа си правели COVID тестове, като на никой от тях той не бил положителен. Те спазват жестока дисциплина и не се оплакват, защото проектът им, озаглавен „Песни за победата“, си струва жертвите.

 

6. Ден на народните будители в Стара Загора

Паметникът на Митрополит Методий Кусев.

В Деня на народните будители – 1 ноември – от 11.00 часа пред паметника на Митрополит Методий Кусев в едноименния парк в Стара Загора Петьо Мирчев от Регионалия исторически музей на града ще изнесе лекция „Памет за будителите“. По същото време в музея ансамбъл „Загорче“ ще изнесе концерт „Предай нататък“, който е в памет на неговия основател – музикалният педагог Венелин Кръстев.

 

7. Ден на народните будители в Националния исторически музей

„Старото школо” в Националния исторически музей.

За учениците и в събота, и в неделя от 10.00 часа, 11.00 часа и 12.00 часа в Националния исторически музей отваря врати „Старото школо”. Инициативата е посветена на Деня на народните будители. Учениците ще могат да обогатят познанията си, като посетят експозицията на НИМ, посветена на периода на Българското Възраждане. Ще могат да видят беловата на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, както „Неделника” на Софроний Врачански от 1806 г., копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и други ценни артефакти.