Съботно-неделните предложения – Под знака на открития Мачу Пикчу

На 24 юли 1911 г. американският изследовател Хирам Бингъм открива в Андите смятания дотогава само за легенда град на инките Мачу Пикчу. По този повод ви пожелаваме и вие да откриете този уикенд места – легенди.

 

Като за начало започваме с Острова на чудесата.

„Шегобишко на Острова на чудесата“ в парка на Военната академия

Сцена от „Шегобишко на Острова на чудесата“.

В събота, 24 юли, от 11.00 часа в парка на Военната академия „Г.С. Раковски“ в София може да гледате мюзикъла на Софийската опера и балет „Шегобишко на острова на чудесата“. Той е създаден от композитора Георги Костов по либретото на Йордан Милев.

Историята е за малкото момче Шегобишко (в ролята Калин Душков), което заедно с трима разбойници Игу, Цигу, Мигу, се озовава на Острова на чудесата.

Там царува Кокосо Пали Лула (изпълнява Димитър Станчев), чийто баща – великият мореплавател и благороден пират Махараджа Молук бей, е закопал цялото си съкровище някъде на острова. Преоблечени като благородни мореплаватели Игу, Цигу и Мигу, откриват ковчежето в джунглата. Точно в този момент Шегобишко и туземското му приятелче Окей Окай (в ролята Николай Павлов) ги виждат и успяват скришом да им вземат съкровището. Започва преследване, но след много перипетии страховитите мъже са обезвредени, Шегобишко си тръгва от острова заедно с Окей Окай. Двете деца са станали неразделни приятели. Вече в открито море те изваждат ковчежето, но съкровището на великия пират Молук бей се оказва няколко думички, изписани на парче стара еленова кожа. А кои са те, ще научите в края на мюзикъла, дирижиран от Стефан Недялков.

 Благотворителен Фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“

В събота, от 20.00 часа пред централния вход на Общинския културен институт „Красно село“ – София ще се проведе годишният 7-ми поред благотворителен Фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“. Организаторите му имат за цел да демонстрират репертоара и творчеството на различни танцови, вокални и музикални школи на Клуба по народни танци „Витоша“ в София.

За трета поредна година концертът има и благотворителна кауза – да се подпомогне учителката Мариана Пенчева от Велико Търново и децата, за които тя се грижи. Малчуганите са родени в крайно бедни семейства и са изпратени в дом. След закриването му учителката поема грижите за десет от децата.

Международен фестивал „Дни на класиката“ в Балчик

Ако прекарвате уикенда на морето, то в събота не пропускайте откриването на Международния фестивал „Дни на класиката“ в Балчик. Той ще продължи до 31 юли и до тогава всеки ден от 19.30 часа, на сцена „Мелницата“ ще има концерти. На 24 юли ще имате възможност да чуете клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, с основни акценти в програмата няколко произведения на Сергей Рахманинов. Сред тях са симфоничната поема „Скалата“ и „Шест пиеси“ за едно пиано и четири ръце, както и произведения на Пьотър Чайковски като сюитата „Спящата красавица“.

В неделя (25 юли) може да чуете камерния оркестър Drop Down Community, който в програмата си освен Дивертименто във Фа мажор, KV. 138 от Моцарт, е подготвил и „Антични танци” от Респиги, и „Гръцки танци“ от Никос Скалкотас.

Baptiste Grand: French Man в Spot Bar

Отново в събота, от 20.00 часа в Spot Bar – София може да чуете един наистина уникален магьосник на бийтбокса. Това е французинът Баптист Гранд, избрал към момента България за свой дом. Той пее и свири на китара, но неговата голяма страст е бийтбоксът.

Web Бурлеска в новия Вариететен театър

В неделя от 20.00 часа в новия Вариететен театър, отворил врати на бул. „Искърско Шосе“ 13, близо до разклона за Аерогарата, ще имате възможност да гледате шоу спектакъла Web Бурлеска. Сюжетът се завъртва около приключенията на три момичета от така наречените Уеб камери в Интернет.

И след като посетите това най-ново културно място на София, ще може напълно основателно да се поздравите, че сте отпразнували откритието на Хирам Бингъм съвсем достойно.