Съботно-неделните предложения – под знака на Ласко и за всеки вкус по нещо

На 12 септември 1940 година четирима ученици случайно откриват в пещерата Ласко в Югозападна Франция невероятно ценни палеолитни стенописи – около 2000 на брой, на възраст около 17 хиляди години. По-късно специалистите условно разделят пещерата на няколко части: Голямата зала на биковете, Шахтата на мъртвеца, Камерата на гравюрите, Изрисуваната галерия и Камерата на котките. И както в Ласко има по нещо за всеки – за едни – бикове, за други котки, така и предложенията ни този уикенд са в двата края на координатната система. Надяваме се с тях да разнообразите уикенда си.

 

Хоро край поморийския бряг

На 12 септември може да се хванете на поне едно хоро, като посетите фестивала „Хоро край поморийския бряг“. Събитието е в рамките на Европейските дни на наследството и на него ще имате възможност да се уверите в уникалността на българския танцов фолклор. Фестивалът няма състезателен характер, но за сметка на това участниците в него могат да установят трайни приятелства с „неосъществените“ конкуренти от различните клубове. И така заедно да покажат красотата на фолклора ни сред прекрасната атмосфера на древния град Поморие.

Рок и метъл на Wrong Fest в „Гребен канал“ в Пловдив

Също на 12 септември може да се възползвате от възможността да купонясвате на Wrong Fest, който се провежда на парк „Гребен Канал“ в Пловдив. Наименованието, което в превод означава „Грешен фест“, е провокация – целта му е да обогати българската музикална култура чрез осигуряването на поле за изява на български рок и метъл групи. Първото му издание през 2013 г. е на стадиона на софийското село Войнеговци  и тогава фестивалът има още една цел – да популяризира селския туризъм. Събитието е с експериментален характер и е подкрепено от софийското ъндърграунд-заведение The Wrong Bar. Днес, когато се провежда за осми път, входната такса е символична – дарение минимум 10 лева. Целта е да се подпомогнат артистите в тежката пандемична ситуация.

„Боса нова в градината“ в Драматичен театър в Пловдив

Отново на 12 септември, но този път вечерта – от 20.30 часа, очаквайте джаз певицата Мирослава Кацарова с концерт в двора на Драматичния театър в Пловдив. Там тя ще открие новия музикален сезон с концерт заедно с Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (ударни). Но тъй като планира това да е единствената им среща с публиката, тя вероятно там ще и закрие музикалния сезон с проявата. За това не я пропускайте. Концертът на Мира Кацарова носи заглавието „Боса нова в градината“.  Песните – по музика и текст на самата изпълнителка и в аранжимент на Мирослав Турийски – са създадени в традицията на класическата естетика на боса нова, с детайли на джаз. „Звучи малко ретро и е пропита от дискретна носталгия по онова време, когато жанровете бяха чисти“, откровеничи Кацарова.

Тя споделя, че се вдъхновила да композира и пише текста съвсем спонтанно след месеците, прекарани в изолация, в градината на семейната къща, намираща се извън града.

„Стара хартия за нова книга“ в София

Но освен с интересни музикални събития може да разнообразите почивните си дни и с инициативи – закачки. Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ организират за осми път кампанията „Стара хартия за нова книга“. На 13 септември всяко дете, което доведе свой близък с 5 кг хартия за рециклиране в книжен център „Гринуич“ на  бул. „Витоша“ 37, ще получи нова книга по избор, както и подаръци. Децата, донесли общо 10 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика. Организаторите обявяват и Национален конкурс за рисунка, в който ще могат да се включат деца от цялата страна, стига да приемат провокацията – да нарисуват корица на книгата „Пазителите на планетата“. Предложенията се очакват до 27 септември на e-mail адрес books@enthusiast.bg. Професионално жури ще обяви победителите в четири възрастови групи (от 3 до 6 години, от 7 до 10 години, от 11 до 14 години и от 15 до 18 години)и. Паралелно със събирането на старата хартия пред книжния център ще има концерт на състава „Бон-Бон“. Актьорите от „Театър на приказката – София“ ще представят куклената постановка „Косе Босе“, а Ненчо Илчев ще представи магическо шоу на фона на много музика от училището с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти – Voice academy. Очаква ви ековикторина и литературна викторина, вдъхновена от котарака Франт, чиято история ще ви разкаже лично нейният автор – Иван Раденков.

Фестивал на розовия домат

И в двата почивни дни от 11.00 часа до 22.00 часа може да посетите Фестивала на розовия домат. Мястото е Quartal Food Park  ( на бул. „Черни връх“ № 69), на открито. По време на празника ще може да опитате както авторски доматени ястия и напитки, така и други кулинарни изкушения, приготвени от шеф готвачите на „МЕТРО Академия“ Юри Велев и Веселин Дойков. Талантът им се крие в това, че те много умело съчетават традиционния български вкус с модерната кулинария. На 12-и септември, от 12.00 часа е звездният миг на домашната лютеница, която ще може да опитате от готвачи, приготвили я по най-различни рецепти. Вие дори може да участвате в процеса на варенето. Шеф Юри Велев ще ви направи кулинарна демонстрация и ще ви посвети в тайнството на домашната лютеница.

За децата е предвидена „Детска карвинг работилница“. Карвинг е древно изкуство за придаване на привлекателен вид на храната, така че заниманието е любопитно и може и вие да се включите от 13.00 часа до 14.00 часа. И бъдете сигурни, че благодарение на карвинг работилницата и най-злоядите деца ще си възвърнат апетита.  А вие ще се заредите с добро настроение и  с няколко витаминозни бомби, с които да се подготвите подобаващо да изпратите лятото след малко повече от седмица.